Greška koju mnogi ponavljaju kada kuvaju tursku kafu, a može biti kobna po zdravlje

© Sputnik / Marijana KolakovićTurska kafa i ratluk
Turska kafa i ratluk - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Da li vam se desilo da ujutru polubudni stavite vodu u džezvu jer vam se pije turska kafa i zaboravite na nju, pa voda ne samo da provri već se njena količina prepolovi?
Dešava se to mnogima ne samo zbog pospanosti već zbog zaboravnosti i rasejanosti, pa priče s komšinicom, a voda u džezvi se triput smanji!
I šta većina uglavnom radi?
U najvećem broju slučajeva samo dosipa novu vodu u ostatak proključale i zakuvamo kafu. A to nikako nije dobro raditi, kažu nutricionisti.
Oni navode da ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi definitivno da je promenimo, prenosi portal 24sedam.
Kako kažu stručnjaci, dvostrukim kuvanjem vode u njoj se povećava arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.
Istraživanja pokazuju da je upravo ovakva voda prilično toksična jer velika količina arsena može da dovede i do trovanja.
Takođe, može se javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i kardiovaskularnim sistemom.
Kada je voda dugo izložena visokoj temperaturi, nitriti se pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni.
Pročitajte još:
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Poskupljuje kafa: „Cenovne promene neće biti male“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala