Ukrajinski ministar: Zadovoljan sam reakcijom Lavrova na „Krimsku platformu“

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLMinistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je zadovoljan reakcijom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na samit „Krimska platforma“ koji ukrajinske vlasti planiraju za kraj avgusta.
„Juče je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, nelegalno posetio ukrajinski Krim. Tamo je dao niz gnevnih izjava o Krimskoj platformi i nazvao je divljanjem. Neću da krijem, zadovoljan sam ovom nervoznom reakcijom“, rekao je Kuleba na brifingu.
Kuleba je napomenuo da je već 40 zemalja i međunarodnih organizacija potvrdilo svoje učešće na samitu „Krimske platforme“.
Balon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Šojgu Zelenskom: Krim je bio i biće ruski
Takođe, prema njegovim rečima, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je u petak zvanični sajt „Krimske platforme“ i obećalo da će imati verzije na različitim jezicima.
Lavrov je u četvrtak izjavio da je forum „Krimske platforme“ divljanje na kojem će „Zapad nastaviti da razvija neonacistička, rasistička osećanja savremene ukrajinske vlade“.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da Ukrajina čini sve kako bi vratila Krim pod kontrolu Kijeva. On je rekao da je za to pokrenuta takozvana „Krimska platforma“, na kojoj Kijev planira da razgovara o „vraćanju“ poluostrva. Samit je planiran za 23. avgust. Ukrajinska strana predložila je da se događaju pridruže brojne države, među kojima su SAD, Turska, Velika Britanija, Kanada i zemlje EU.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Pročitajte još:
Zelenski poručio da Krim nikada neće biti ruski – i odmah dobio odgovor
„Zloglasna Krimska platforma": Čemu Zelenski da se nada kada Erdogan obećava?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala