Srpski nacionalni savjet Crne Gore od ombudsmana traži mišljenje o odlaganju popisa

© Foto : Vlado PavicevicDoček Petra Liješevića na aerodromu u Podgorici
Doček Petra Liješevića na aerodromu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Srpski nacionalni savjet Crne Gore uputio je zahtev zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću da u najkraćem roku saopšti svoje mišljenje o nameri vlade Crne Gore da se na neodređeno vreme odloži popis stanovništva, domaćinstva i stanova predviđen za održavanje u kalendarskoj 2021. godini.
Nakon popisa održanog od 1. do 15. aprila 2011. godine bila je poznata obaveza da se po isteku desetogodišnjeg perioda sprovede novi popis u 2021. što znači da je nedvosmisleno utvrđeno vreme održavanja sledećeg popisa i da su ti podaci svim državnim strukturama u Crnoj Gori bili poznati, konstatuje se u otvorenom pismu koje je potpisao predsednik Savjeta dr Momčilo Vuksanović.

„Namerom da se prolongira održavanje Popisa u Crnoj Gori krše se ljudska prava i slobode svih građana Crne Gore koji žele da se u redovnom terminu Popisa stanovništva izjasne o najvažnijim identitetskim kategorijama kao što su nacionalna, jezička i verska pripadnost“, navodi Savjet.

Dodaje se da je važan razlog da se ispoštuje predviđeni termin popisa „nevalidnost dosadašnjih procedura njihovog održavanja u Crnoj Gori od 1948. pa sve do 2011. godine, u kojem vremenu je vršen očigledan pritisak od strane vlasti ne samo na srpski narod već i na pripadnike drugih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori u cilju njihove asimilacije u nacionalne Crnogorce“.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala