Napadači na srpsku decu ni do danas nisu pronađeni: 18 godina od zločina u Goraždevcu

© Sputnik / Brankica RistićMajka Ivana Jovovića na grobu svog sina u Goraždevcu.
Majka Ivana Jovovića na grobu svog sina u Goraždevcu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, na 18. godišnjicu ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu, da sve dok postoji i jedan Srbin, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u ostalom delu Srbije, zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen.
"Nastavićemo da se borimo za trajnu stabilizaciju prilika u našoj južnoj pokrajini, ali i međunarodna zajednica i naše komšije Albanci treba da znaju da se budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine", istakao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.
Petković je naglasio da su ugašeni mladi životi simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i nepojmljive ideologije mržnje usmerene ka čitavom jednom narodu, ali i pokazatelj da zlo nikada ne miruje i da je trajan i održiv mir nešto što nam je neophodno i za šta moramo da se zalažemo i izborimo.
"Zločin u Goraždevcu jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih misija na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Gracku, ubistva porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa ''Niš-ekspres'', kod Podujeva", ukazao je Petković.
Naveo je da, uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", napadači na srpsku decu ni do danas nisu pronađeni.
Tužilac Euleksa je 25. decembra 2010. godine doneo skandaloznu odluku i zvanično obustavio istragu u tom postupku, podsetio je Petković i istakao da je neuspeh međunarodnog pravosuđa u rasvetljavanju zločina nad srpskim stanovništvom neizbrisiva mrlja na obrazu onih čiji su osnovni zadatak i dužnost bili uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji.
U Goraždevcu je 13. avgusta 2003. godine, dok su se kupali u reci Bistrici, rafalima iz vatrenog oružja ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece.
Živote su izgubili Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala