Moskva: Saseći ćemo u korenu sve pokušaje nacionalističkih incidenata prema Rusima

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Bilo koji nacionalistički incidenti prema Rusima u inostranstvu se moraju detaljno ispitati i saseći u korenu, to je u interesu ne samo Rusije, već i država u kojima se događaju slične stvari, napisao je na svom Telegram kanalu potpredsednik Ruske dume Petar Tolstoj.
Nedavno je Kazahstanac Kuat Ahmetov objavio na svom Jutjub kanalu nekoliko videa u kojima se mogu videti konflikti koji su nastali zbog činjenice da radnici u prodavnicama i ugostiteljskim objektima nisu mogli njega i druge da usluže na zvaničnom jeziku.
U komentarima videa autor Ruse naziva fašistima i gastarbajterima. Prvi zamenik šefa kabineta predsednika Kazahstana Dauren Abajev je osudio ovaj incident i naveo da je siguran da će policija reagovati i kazniti počinioca. Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije je zabranilo Ahmetovu ulazak u Rusiju na 50 godina.

„Bilo koji incidenti prema Rusima koji žive u inostranstvu se moraju detaljno ispitati. Takav ‘lokalni’ nacionalizam se mora saseći u korenu, to je u interesu Rusije i država u kojima se ovi incidenti dešavaju“, naglasio je Tolstoj.

Njegova izjava je propraćena i videom o „jezičkoj patroli“ u Kazahstanu.
Tolstoj je dodao da nije problem u popularnosti videa u kome se demonstrira neprijateljski i agresivan odnos prema Rusima i ljudima koji govore ruskim jezikom, već u presedanu.

„I zaista nije reč o tome koliko se brzo na mrežama širio video, već da mi ne dozvoljavamo da se naši ljudi vređaju i to mora svima da bude jasno“, zaključio je on.

Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala