Minsk: Poljska počela da dostavlja migrante na granicu sa Belorusijom

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBeloruski graničar
Beloruski graničar - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Pratite nas
Državni granični komitet Belorusije saopštio je da je Poljska počela da isporučuje ilegalne migrante sa svoje teritorije do beloruske granice, dovoze ih automobilima koje koriste poljske oružane snage.
Na kanalu Graničnog komiteta na Telegramu ističe se da je 13. avgusta grupa stranaca organizovano dostavljena iz Poljske na belorusku granicu. Incident se dogodio na delu graničnog prelaza Beljani.
Granični komitet takođe je objavio snimak na kojem se vidi kako grupa ljudi kreće iz kamiona koji liči na vojni preko ničije zemlje na drugu stranu.
„Treba napomenuti da ovu vrstu vozila ne koriste poljski graničari, već da ono pripada Oružanim snagama Poljske“, primećuje se u saopštenju.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće obuzdavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Beloruski graničari su više puta govorili da Litvanija prisilno proteruje ilegalne imigrante na susednu teritoriju, dok su mnogi od njih, uglavnom državljani Iraka, povređeni. Portparol Državnog graničnog komiteta Belorusije Anton Bičkovski izjavio je da je tokom noći 4. avgusta na granici sa Litvanijom pronađen migrant u teškom stanju i da je preminuo tokom ukazivanja prve pomoći. Preminuli je bio državljanin Iraka. Posle toga je po naređenju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka zaštita državne granice pojačana.
Pročitajte još:
Lukašenko naložio snagama reda: Zatvorite svaki metar granice
Minsk: Litvanski graničari nasilno proteruju izbeglice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala