Srpsko kulturno dobro pokušali da prodaju u Švajcarskoj za 600.000 evra: Hapšenja u Beogradu i Cirihu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Policija u Beogradu uhapsila je više osumnjičenih za pokušaj prodaje slike „Blagoveštenski sabor“ Vlaha Bukovca (1855-1922) u Švajcarskoj za 600.000 evra.
Kako se navodi, akciju su izveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i švajcarske policije, a pretresi su obavljeni u stanovima osumnjičenih u Makedonskoj ulici, kao i u zgradi novinske kuće Politika, preneo je Tanjug.
Bukovčeva slika „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ prikazuje učesnike srpskog crkveno-narodnog sabora održanog u (Sremskim) Karlovcima u Habsburškoj monarhiji.
U Cirihu su uhapšeni Slobodan G. (76) državljanin Srbije i Švajcarske i Ratko D. (44) državljanin Srbije, u trenutku kada su pokušali da prodaju sliku za 600.000 evra, objavile su Novosti.
Vlaho Bukovac, Velika Iza, 1882, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2020
Slikao i kurtizane i vladare: Dela neprolazne lepote Vlaha Bukovca u Galeriji SANU
Istovremeno, u Srbiji su uhapšene dve osobe koje se sumnjiče za učešće u pokušaju nezakonite prodaje. Navedena slika ukradena je 1993. godine u dvorcu porodice Dunđerski i pripada Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Umetnička slika je upisana u Registar kulturnih dobara od izuzetnog značaja za Srbiju.
Nakon hapšenja osumnjičenih slika je zaplenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu, gde se čuva.
Dalmatinac rodom iz Cavtata, Bukovac (1855-1922) je poznat, između ostalog po portretima članova dinastija Obrenovića, Karađorđevića i Petrovića, a bio je počasni član Srpske kraljevske akademije, danas SANU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala