Srpski nacionalni savjet Crne Gore će se obratiti Zaštitniku ljudskih prava zbog odlaganja popisa

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Spojene zastave Srbije i Crne Gore
Spojene zastave Srbije i Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Srpski nacionalni savjet Crne Gore izjasnio se o nameri aktuelne vlade da odloži popis stanovništva na neodređeno vreme ocenjujući da nova parlamentarna većina nije Srbima donela ništa dobro.
Srpski nacionalni savjet Crne Gore će se u najkraćem vremenu obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da saopšti svoje mišljenje i preporuke u vezi namere aktuelne vlade da se na neodređeno vreme odloži popis stanovništva.
„Razlog za to je nevalidnost procedura održavanja popisa u Crnoj Gori od 1948. pa sve do 2011. godine u kojem vremenu je sistematski vršen očigledan pritisak od strane vlasti ne samo na srpski narod već i ostale narode u Crnoj Gori u cilju njihove asimilacije u nacionalne Crnogorce“, saopštio je Savjet.
U saopštenju se navodi da bez obzira što srpski narod u Crnoj Gori nema ambiciju za dominacijom po bilo kom osnovu i isključivo insistira na ravnopravnosti naroda i nacionalnih zajednica, „poraz prethodne vlasti i nova parlamentarna većina nije mu donela ništa dobro“.

„Potvrđene su gotovo sve sporne odluke bivše vlasti koje su donesene mimo volje većine građana u Crnoj Gori a namera odlaganja popisa na neodređeno vreme uzurpira prava svih građana Crne Gore koji žele da se u redovnom terminu popisa stanovništva izjasne o najvažnijim identitetskim kategorijama kao što su nacionalna, jezička i verska pripadnost“, dodaje se u saopštenju.

Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Abazović: Nema uslova za popis u Crnoj Gori do kraja godine, u Temeljnom ugovoru je sve ispravljeno
Savjet podseća da je posle popisa stanovništva, domaćinstva i stanova održanog od 1. do 15. aprila 2011. godine bila poznata obaveza da se po isteku desetogodišnjeg perioda sprovede novi popis stanovništva u 2021. godini, „što znači da je nedvosmisleno utvrđeno vreme sledećeg popisa i da su ti podaci svima bili poznati“.
Računajući na ozbiljnost parlamentarne većine i novoformirane Vlade Crne Gore, kao i značaj popisa za srpski narod u Crnoj Gori, Srpski nacionalni savjet je „nenametljivo ušao u pripremu najznačajnije administrativne procedure bez čijeg slobodnog izjašnjava po najvažnijim identitetskim pitanjima nema, ili ne može doći do saglasnosti i kompromisa među državotvornim narodom Crne Gore“.
U tim aktivnostima štampane su hiljade primeraka publikacije „Tako su govorili naši preci“, održane pod istim nazivom desetine izložbi širom Crne Gore i Srbije, na najsavremeniji način snimljeni su televizijski spotovi koji nesumnjivo svedoče o postojanosti srpskog naroda u Crnoj Gori, a uz to je emitovan i veliki broj radio i TV emisija koje su nagoveštavale neophodnost redovnog izjašnjavanja na popisu stanovništva u kalendarskoj 2021. godini, navodi Savet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala