Šokantna tvrdnja zvaničnika SZO: Radnik laboratorije u Vuhanu mogući nulti pacijent zaražen koronom

© Tanjug / AR/Ng Han GuanEsperti SZO u Vuhanu
Esperti SZO u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije izneo je šokantne tvrdnje o mogućem nultom pacijentu koji je zaražen virusom korona. Dr Peter Ben Embarek iz SZO, koji je predvodio međunarodnu komisiju prilikom posete Vuhanu, tvrdi da je mogući nulti pacijent radnik laboratorije u Vuhanu, kojeg je zarazio slepi miš dok je na terenu prikupljao uzorke.
„Radnik koji je inficirao na terenu dok je uzimao uzorke, jeste jedna od mogućih hipoteza“, objasnio je Ben Embarek za dansku televiziju TV2, prenose svetski medije.
„U tom trenutku je moglo da dođe do skoka zaraze sa šišmiša na čoveka. U tom slučaju, radnik laboratorije bi bio zaražen, a ne neki nasumični stanovnik ili neka osoba koja je u stalnom kontaktu sa slepim miševima“, dodao je on.
Institut za virusologiju u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2021
Zajednički izveštaj SZO i Kine: Kovid 19 najverovatnije preko životinja prenet na ljude
Embarek je dao ovakvu procenu u jednom od retkih medijskih nastupa koje je imao do sada, te smatra da se radnik mogao da se zarazi ili tokom terenskog ili tokom laboratorijskog rada. Iako je SZO tvrdila da je malo verovatno da se radi o ovakvom razvoju situacije, Emabrek sada smatra da je ipak to verovatno.
U izveštaju TV 2 se takođe navodi da Embarek naglašava da stručnjaci SZO nisu pronašli nikakve direktne dokaze da je izbijanje pandemije povezano s istraživanjima u laboratorijama u Vuhanu. Ali, Embarek tvrdi da su stručnjaci otkrili nekoliko stvari koje bi trebalo dodatno istražiti.
Među njima je i ona se vrsta šišmiša za koju se veruje da je od nje potekao virus ne može naći u regionu Vuhana, a da su ljudi koji su radili na istraživanju te vrste slepih miševa upravo oni koji rade u laboratorijama.
Uz to Embarek navodi i još nekoliko zanimljivih detalja koji su dosada bili nepoznati javnosti, a jedan od njih je u vezi sa drugom laboratorijom u Vuhanu. Embarek kaže da je ta druga laboratorija pod kontrolom kineskog Centra za zarazne bolesti i otvorena je 2. decembra 2019. godine, udaljena tek 500 metara od tržnice za koju se veruje da je izvorište pandemije.
Istraživači u američkoj vojnoj laboratoriji Fort Detrik - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Kontraudarac Americi: Milion Kineza zahteva – ispitati šta se desilo u vojnoj laboratoriji SAD
Embarek kaže da je preseljenje laboratorije moglo da bude rizično, jer su u novu laboratoriju morali da budu premešteni i zbirke virusa, zbirke uzoraka…
Stručnjak SZO kaže i da međunarodna komisija koja je boravila u Vuhanu nije imala direktan uvid u dokumenta iz laboratorije, već su mogli da vide samo prezentaciju. Takođe, dodaje da je bilo intenzivnih pregovora sa Kinezima o tome šta bi moglo da stoji u konačnom izveštaju komisije. Zaključci u izveštaju na kraju su svedeni na četiri moguća ishoda i izvora pandemije: Ili je šišmiš direktno inficirao čoveka, ili je ljudsko biće inficirano proizvodom zaraženim virusom preko šišmiša, ili je šišmiš inficirao drugu životinju koja je zarazila čoveka, ili je to počelo u jednoj od laboratorija u Vuhanu, za šta je napisano da je „izuzetno malo verovatno“, a Embarek tvrdi da je to bio kompromis sa kineskom stranom.
Kina je kategorički odbacila mogućnost da širenje virusa korona ima veze sa laboratorijom u Vuhanu.
Laboratorija u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Objavljen izveštaj američkih obaveštajaca o Vuhanu koji može da promeni sve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala