Postoje dva izlaza: Kon o novim merama i kovid propusnicama

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredrag Kon
Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Postoje dva izlaza iz novog talasa i povećanja broja slučajeva virusa korona — jedan su kovid propusnice, a drugi restrikcije, izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba.
Kon je rekao da u uzorcima pozitivnih s kraja juna i početka jula dominira delta soj virusa korona. Epidemiolog kaže da je došlo do pojačavanja potencijala virusa, iako mu vremenski uslovi nisu pogodovali.
Špric sa vakcinom - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Efikasnost „Sputnjika Ve“ protiv delta soja ─ 83 odsto
Moramo da shvatimo da bez mera i veće vakcinisanosti nećemo moći lako da izađemo na kraj i moramo da se pomerimo i prihvatimo to, rekao je Kon.
„Svedoci smo ozbiljnog nepoštovanja mera u poslednjih mesec dana, situacija je takva da ona zahteva ozbiljno konsultovanje. Postoje dva racionalna izlaza, jedan je da se razmisli da li je zaista nemoguće uvesti kovid propusnice, što je preporuka javnog zdravlja širom sveta, a ako se ne prihvata tako nešto, nema drugog izlaza osim restrikcija. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa ne dešava jer će sledeće nedelje brojka preći 1.000, ako ne i 1.500 zaraženih dnevno“, upozorio je epidemiolog.
Kon je, gostujući na Kurir televiziji, pojasnio da kovid propusnica podrazumeva da vakcinisani građani imaju pravo odlaska na proslave, u restorane, a oni koji nisu vakcinisani moraju da se testiraju ili moraju da nose maske.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala