Nesreća koji je potresla čitav svet: 21 godina od tragedije „Kurska“

© AP Photo / STRINGERJedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, "Kursk", koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000.
Jedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, Kursk, koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000. - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Danas se navršava 21 godina od tragedije ruske nuklearne podmornice K-141 „Kursk“ koja je potonula u Barencovom moru tokom vojne vežbe i kada je poginulo svih 118 članova posade. Tim povodom, u gradovima Rusije održavaju se komemorativni skupovi.
S tim u vezi, komandant ruske Severne flote admiral Aleksandar Moisejev izjavio je da će pouke izvučene iz tragedije „Kurska“ doprineti da se u budućnosti spreče takve nesreće.
Istovremeno, pres-služba sankt-peterburškog Kluba podmorničara i veterana ruske mornarice saopštila je da će u Peterburgu, u kojem živi više od 50 porodica stradalih u nesreći, po ustaljenoj tradiciji biti održane svečanosti i odate vojne počasti pod rukovodstvom Glavne komande mornarice Rusije.
© REUTERS / Alexander DemianchukMajka oficira Alekseja Mitjajeva na sahrani u Sankt Peterburgu
Majka oficira Alekseja Mitjajeva na sahrani u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Majka oficira Alekseja Mitjajeva na sahrani u Sankt Peterburgu
U Kalinjingradu je već održana komemoracija u ogranku vojnog centra „Pomorske akademije“. Komemoracije su održane i u Murmansku i drugim ruskim gradovima, kao i u Tihookeanskoj, Crnomorskoj i Baltičkoj floti.

Tragedija podmornice „Kursk“

Na današnji dan, 12. avgusta 2000. godine, podmornica „Kursk“ je učestvovala u pomorskoj vojnoj vežbi u Barencovom moru, u blizini ruske obale. U njoj su se nalazile i 24 krstareće rakete i 24 torpeda.
Prema opšteprihvaćenoj teoriji, curenje vodonik-peroksida je dovelo do detonacije bojeve glave torpeda što je izazvalo eksploziju više bojevih glava oko dva minuta kasnije. Druga eksplozija je bila ekvivalentna eksploziji oko šest tona TNT-a, što je bilo dovoljno snažno da je registruju seizmografi širom severne Evrope.
Verovalo se da je posle eksplozije bilo preživelih, ali je nivo kiseonika dramatično opao. Prema rečima stručnjaka, životi su mogli biti spaseni da su spasilačke operacije započete ranije.
Međunarodna akcija spasavanja trajala je 10 dana, ali niko nije preživeo. Ronioci koji su ušli u podmornicu nedelju dana posle tragedije otkrili su samo beživotna tela ruskih mornara.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala