Meksiko gradi repliku astečkog hrama u centru prestonice

© AP Photo / Eduardo VerdugoMeksiko gradi repliku astečkog hrama
Meksiko gradi repliku astečkog hrama - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Meksičke vlasti grade repliku astečkog Velikog hrama, najsvetijeg mesta civilizacije Asteka, koji će biti podignut u centru Meksiko Sitija povodom obeležavanja 500 godina od španskog osvajanja glavnog astečkog grada Tenočtitlana.
Hram bi trebalo da bude podignut na Zokalu, glavnom trgu u Meksiko Sitiju, u blizini ruševina Velikog hrama koji su Asteci izgradili u čast dvoje glavnih božanstava kojima su prinosili žrtve.
Hram su u osvajačkom pohodu 1521. godine uništili pripadnici španskih osvajača pod vođstvom Ernana Kortesa. Španci su kasnije sravnili sa zemljom Tenočtitlan, koji je posle postao Meksiko Siti.
Nedaleko od mesta na kojem se nalazio hram izgradili su rimokatoličku katedralu iz kolonijalnog doba, koristeći pritom kamenje sa srušenog svetilišta.
Meksičko ministarstvo kulture saopštilo je da bi 16 metara visoka građevina trebalo da bude najveća dosad izgrađena replika Velikog hrama.
Arheolozi tvrde da je originalni hram bio visok poput petnaestospratnice.
Portparol ministarstva kulture kazao je da je hram za Asteke predstavljao centar svemira i da se radilo o tački s koje se odlazilo u podzemni svet ili na nebo, navodi „Indeks“.
U petak će svečanosti na Zokalu, koja će biti održana u znak sećanja na 500 godina od pada Tenočtitlana, prisustvovati i meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je zatražio javno izvinjenje Španije i Vatikana zbog kršenja ljudskih prava u doba osvajanja teritorija današnjeg Meksika, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala