Lavrov: Zapad će na „Krimskoj platformi“ razvijati neonacističko raspoloženje Kijeva

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je planirani sastanak „Krimske platforme“ koji je inicirala Ukrajina – divljanje na kojem će Zapad razvijati neonacističko raspoloženje Kijeva.
„Za nedelju dana održaće se još jedno divljanje – ‘Krimska platforma’ na kojoj će Zapad nastaviti da podstiče neonacistička, rasistička osećanja savremene ukrajinske vlade“, rekao je ministar na sastanku sa članovima umetničkog klastera „Taurida“.
Lavrov je takođe nazvao sramnim stav Zapada koji je podstakao prevrat u Kijevu, prema kojem su prema Moskvi počele da se čuju kritike zbog navodne aneksije Krima.
„Od tada vidite šta se dešava sa ruskim jezikom u Ukrajini, kako oni na sve moguće načine pokušavaju da uvrede slobodno izražavanje volje naroda Krima“, dodao je on.
„Videli ste kako je Zapad reagovao kada smo podržavali apsolutno slobodno izražavanje volje Krimljana, kako se odmah zaboravilo da je sporazum koji su postigli tadašnji predsednik (Ukrajine Viktor) Janukovič i lideri opozicije, koji su garantovale Francuska, Nemačka, Poljska, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države – i taj sporazum je opozicija ujutru pogazila“, rekao je Lavrov.
On je napomenuo da su, kada je Rusija zatražila od garanata da urazumi opoziciju i vrati ih u primenu onoga što su zapadne strukture potpisale, „oni su raširili ruke: pa, znate, trijumfovala je demokratija“.
Balon na kome piše Krim na proslavi ujedinjenja poluostrva i Sevastopolja sa Rusijom - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Šojgu Zelenskom: Krim je bio i biće ruski
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da Ukrajina čini sve kako bi vratila Krim pod kontrolu Kijeva. On je rekao da je za to pokrenuta takozvana „Krimska platforma“, na kojoj Kijev planira da razgovara o „vraćanju“ poluostrva. Samit je planiran za 23. avgust. Ukrajinska strana predložila je da se događaju pridruže brojne države, među kojima su SAD, Turska, Velika Britanija, Kanada i zemlje EU.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Pročitajte još:
„Došao je trenutak“: Krim smislio kako da spase bratsku Ukrajinu od „uzurpatora“
Šta Ukrajina želi da postigne samitom „Krimske platforme“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala