„Gasprom njeft“ sagradio prvi tanker za tečni prirodni gas

© Foto : Gazprom neftьPrvi ruski brod za dopunu goriva "Dmitrij Mendeljejev" kompanije "Gasprom njeft"
Prvi ruski brod za dopunu goriva Dmitrij Mendeljejev kompanije Gasprom njeft - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Kompanija „Gasprom njeft“ je završila izgradnju prvog tankera u Rusiji za snabdevanje teretnih i putničkih brodova tečnim prirodnim gasom (TPG), saopštila je kompanija.
„Na finalnoj etapi izgradnje broda ‘Dmitrij Mendeljejev’ testirana je gasna i kriogena oprema, sistem za utovar, pumpe i kompresori za skladištenje i istovar TPG-a. Uskoro će brod preći u Baltičko more do mesta gde će se stalno i nalaziti“, navodi se u izveštaju kompanije.
Brod je ime dobio po ruskom hemičaru Dmitriju Mendeljejevu. On će obezbediti transport i punjenje TPG-om po šemi brod-brodu („ship-to-ship“) u lukama Finskog zaliva i Baltičkog mora, u Sankt Peterburgu, Ust-Lugu, Primorsku, Kalinjingradu i Viborgu.

Brod je dužine 100 metara, širine 19 metara i zbog ojačanog korpusa može da savlada i jednogodišnji led do 0,8 metara debljine.

„Dmitrij Mendeljejev“ koristi prirodni gas kao gorivo. Oprema TPG broda-cisterne odgovara međunarodnoj konvenciji Marpol i sertifikovan je po ekološkom standardu EKO-S. Zahvaljujući digitalno integrisanom sistemu, brodom može da upravlja jedna osoba sa navigacijskog mosta.
„Gasprom njeft“ planira da do 2025. godine sagradi tri TPG broda ovog tipa, saopštio je ranije zamenik generalnog direktora za logistiku i preradu Anatolij Černer.
On je pojasnio da je kompanija prvi tanker sagradila pomoću lizing ugovora sa „Sberbankom lizing“.
Na pitanje gde će kompanija puniti gas Černer je odgovorio: „Puniće se u fabrici na kompresorskoj stanici ‘Portova’, koja pripada ‘Gaspromu’. Već imamo razrađene ugovore koji će nam omogućiti da u prvoj fazi ne vršimo samo bunkerisanje TPG-a. S obzirom na to da je potrebno da se stvori tržište, brod-cisterna neće samo skladištiti, već će i prevoziti TPG u malim količinama“.
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
„Gasprom“ smanjio tranzit gasa u evropska skladišta
Prema rečima Černera, „Sberbank lizing“ je istraživao tržište i otkrio da je za sada jeftinija izgradnja TPG-broda u Kini.
„Prvi će se praviti u Kini, a nadalje ćemo odlučivati kada se donese odluka o izgradnji dva tankera“, primetio je on.
Podsetimo, kompanija „Gasprom njeft“ je prva u Rusiji započela realizaciju projekta za izgradnju tankera koji snabdeva brodove tečnim prirodnim gasom.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala