Efikasnost „Fajzerove“ vakcine protiv delta soja pada, ruski „Sputnjik Ve“ nudi rešenje

Pratite nas
Dok najnoviji podaci pokazuju da je vakcina kompanije „Fajzer/Biontek“ sve manje efikasna protiv delta soja virusa korona, proizvođači ruske vakcine predlažu pokretanje zajedničkih ispitivanja kako bi se problem rešio.
Slučaj buktanja epidemije kovida-19 u Kejp Kodu našao se među udarnim vestima svih glavnih međunarodnih medija pošto je u julu u Provinstaunu, u Masačusetsu, potvrđeno skoro 900 slučajeva zaraženih virusom korona. Prema rečima gradskog menadžera, Aleksa Morsa, 74 odsto onih koji su oboleli bili su vakcinisani.
Iako je neizvesno da li je izrazito zarazan delta soj virusa korona, koji je od nedavno dominantan u Sjedinjenim Državama, odgovoran za većinu zaraženih u Kejp Kodu, pojedini uzorci iz Provinstauna bili su pozitivni upravo na taj soj virusa.
I dok mnogi naučnici pokušavaju da objasne zašto vakcine, koje su odobrili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ne mogu da zaustave novi talas kovida-19 u Masačusetsu i drugim američkim saveznim državama, neki od odgovora stigli su iz jedne od najuglednijih medicinskih institucija — „Mejo“ klinike. Naime, preliminarna studija te klinike pokazala je da je poslednjih nedelja efikasnost dve glavne mRNA vakcine koje su odobrene za upotrebu u SAD — „Fajzer/Biontek“ i „Moderna“ — značajno opala.
Prema istraživačima „Majo“ klinike, efikasnost „Moderne“ je opala sa 86 odsto na 76 odsto, a „Fajzera“ još više — sa 86 odsto na 42 odsto.
Taj nagli pad dogodio se u julu, što se podudara sa porastom od 70 odsto kada je reč o novim slučajevima zaraženih delta sojem u Minesoti.
Situacija sa padom efikasnosti vakcina u SAD nije usamljen slučaj. Prema izraelskom istraživanju, efikasnost „Fajzera“ beleži pad efikasnosti u junu i julu sa 64 odsto na 39 odsto.
Situacija sa učinkom ispod proseka „Fajzera“ uključila je alarm u Vašingtonu. Dok Džo Bajden poziva Amerikance da se vakcinišu, ističući da „deluje, da je bezbedna i pogodna“, istraživanje klinike „Mejo“ definitivno baca senku na poruku američkog predsednika, pa su vesti o padu efikasnosti „Fajzera“ na 42 odsto brzo postale neprijatno iznenađenje za Belu kuću.
„Ako to nije poziv na buđenje, onda ne znam šta je“, izjavio je za „Aksios“ istaknuti zvaničnik Bajdenove administracije.
Iako postoji mogućnost da su se američki zvaničnici našli u „pat poziciji“ kada je reč o sprečavanju širenja delta soja korišćenjem vakcina koje su im na raspolaganju, a koje je odobrio CDC, naslućuje se da postoji izlaz iz krize.
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) nedavno je pokazala visok nivo efikasnosti protiv novih sojeva kovida-19 — alfa, beta, gama i delta i mogla bi se koristiti u bilo kojoj državi. Štaviše, rusko Ministarstvo zdravlja je objavilo da efikasnost „Sputnjika Ve“ protiv delta soja iznosi oko 83 odsto, što rusku vakcinu stavlja u red najboljih oružja na svetu protiv ozloglašenog delta soja virusa korona.
Prema Ruskom fondu za direktne investicije (RDIF), „Sputnjik Ve“ se može primeniti kao buster vakcina radi poboljšanja efikasnosti drugih vakcina. Metoda takozvane „heterologne imunizacije“ može biti primenjena kombinovanjem „Fajzera“ i „Sputnjika Ve“ za postizanje boljih sveukupnih rezultata imunizacije.
Ruski fond za direktne investicije je ponudio „Fajzeru“ saradnju na ispitivanju vakcine „Sputnjik lajt“ koja bi se koristila kao treća doza kod onih koji su već primili dve doze „Fajzer“ vakcine.
Takav način rada nije ništa novo za RDIF, koji je još prošle godine pokrenuo saradnju sa „Astra zenekom“. Fond bi mogao da u svoj portfolio zajedničkih projekata doda i saradnju sa „Fajzerom“, ali da li će „Fajzer“ i druge strane kompanije, kao i nacionalna regulatorna tela, odgovoriti na tu ideju na pozitivan način — ostaje da se vidi.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala