Drobnjak otkrio kakve će biti cene putarina u Srbiji

© Sputnik / Radoje PantovićPutarina
Putarina - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je da se ove godine cena putarina na srpskim putevima verovatno neće menjati, mada je, kako je konstatovao, najniža u regionu.
Drobnjak je za TV Tanjug rekao da je samo u februaru bilo manje korekcije od jedan odsto i najavio da će tražiti povećanje od pet odsto za sledeću godinu.
„Putarina za 220 kilometara od Beograda do Niša košta 1.000 dinara, što je osam evra, dok je u susednoj Hrvatskoj za sličnu relaciju 20 evra, a oni su je u sezoni podigli bar za 20 odsto“, naveo je Drobnjak.
On je objasnio da se novac od putarina koristi za održavanje saobraćajnica, ne samo auto-puteva već i lokalnih, što je ukupno 15.750 kilometara.
Drobnjak je potvrdio i da se u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja radi na projektu uvođenja naplate putarine za kamione teže od 12,5 tona na magistralnim putevima, kako bi se oni usmerili na auto-puteve.
Ovog leta zabeležen je povećan intenzitet saobraćaja u Srbiji, kazao je on, navodeći da je poslednjeg vikenda srpskim auto-putevima prošlo skoro 780.000 vozila dok je ukupan prihod od naplate putarina bio veći od 390 miliona dinara.
To je, kako je dodao, samo delom nadoknadilo gubitke iz prošle godine zbog virusa korona.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala