Crna Gora: Niste u obavezi da platite račun bez Kju-Ar koda

© Flickr / FuFu WolfPlaćanje kešom
Plaćanje kešom - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Kju-Ar kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen i bez njega niste u obavezi da platite izdati račun, kazao je crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.
Iz crnogorskog ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da pojačano rade na kampanji za podizanje svesti o važnosti izdavanja fiskalizovanih računa sa Kju-Ar kodom.
„Na vrhuncu smo veoma uspešne turističke sezone u Crnoj Gori. Turizam je jedan od najvećih izvora prihoda naše države. Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez - od kog mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. Ku-Arkod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obavezi da platite izdati račun“, istakao je ministar Spajić u izjavi povodom početka kampanje.
Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u Crnu Goru dele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate.
Iz crnogorskog ministarstva navode da je cilj kampanje podizanje svesti građana i turista o važnosti elektronske fiskalizacije/izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanje podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave. Nepravilnosti i neizdavanje fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na 19707, kao i putem veb portala budiodgovoran.me.
"Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine, a primena je, nakon više odlaganja, definitivno započela 1. juna. Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja, a glavni cilj je da se svi izdati gotovinski i bezgotovinski računi evidentiraju u bazi podataka Uprave prihoda i carina u realnom vremenu. Pored toga što su u julu, po preliminarnim podacima Ministarstva, ostvareni rekordni prihodi, neophodno je uvođenje dodatne poreske discipline i podizanje svesti o važnosti izdavanja i dobijanja fiskalizovanih računa", navodi se u saopštenju, a prenosi RTCG.
Iz crnogorskog ministarstva ističu da uredno prijavljivanje i izmirivanje poreskih obaveza predstavlja temelj za oporavak crnogorskih javnih finansija i ekonomije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala