Bukti veliki požar na Peloponezu, srpski helikopteri poleteli u pomoć

Pratite nas
Tri helikopera MUP-a Srbije poletela su sa Evije ka Peleponezu.
Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, kao i srpski vatrogasci, već danima učestvuju u gašenju požara u Grčkoj. Naši helikopteri gasili su veliki požar na Eviji, a sada su odleteli na Peloponez, gde je požar dostigao dramatične razmere.
Tri helikoptera MUP-a Srbije sa 14 pripadnika Helikopterske jedinice koji su poslednja tri dana učestvovali u gašenju požara na grčkom ostrvu Eviji dobili su nešto pre 15.30 časova naređenje da polete ka Peloponezu, gde bukti novi požar, izjavio je za Tanjug komandant jedinice Nenad Nedić.
Dodao je da će naši helikopteri gasiti požar na Peloponezu zajedno sa grčkim helikopterom „superpuma“, koji ih je vodio u akcije na Eviji, a pridružiće im se još jedan helikopter „kamov“ iz Španije.
Nedić je rekao da je požar na severoistočnom delu Evije stavljen pod kontrolu i da su naši piloti u poslednja tri dana imali 81 nalet i izbacili više od 100 tona vode.
„Kada smo došli ovde žuti dim od zapaljenog rastinja bio je skoro 2.000 metara visok, a sada je nebo nad Evijom ponovo plavo“, rekao je Nedić.
Vatreni front sa kojim se vatrogasci suočavaju na tom ostrvu dug je 10 kilometara, evakuisano je 21 naseljeno mesto, a potpuno je izgorelo na desetine kuća i drugih zgrada.
Nedić dodaje da je lokalno stanovništvo izuzetno lepo dočekalo pripadnike našeg MUP-a.
„Sve pohvale za lokalno stanovništvo. Gde god smo sletali ljudi su nam donosili vodu i voće da se osvežimo. Dobro smo motivisani i iskusni u gašenju požara, iako to nije naš osnovni posao“, istakao je Nedić.
Srpski vatrogasci stigli na Eviju - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
„Vi ste naša braća, hvala vam od srca“: Fotografija srpskih vatrogasaca oduševila Grke /foto/
On je naglasio da je akcija gašenje požara izuzetno naporna i za članove posade i za same helikoptere, ali da do sada nije bilo nikakvih problema, jer su svi naši piloti i mehaničari iskusni u gašenju požara.
Objasnio je da je posadama MUP-a ovo 14. dan u kontinuitetu kako učestvuju u gašenju požara na različitim delovima Balkana.
Borba sa požarima u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Dramatično na Peloponezu: Požar se širi, gore kuće, naređena evakuacija /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala