Američki portal: Evropa će snositi posledice zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Pratite nas
Zahvaljujući gasovodu „Severni tok 2“ Nemačka će verovatno obezbediti niže cene gasa, ali će za ostatak Evropske unije energetika i bezbednost on postati skuplji, smatra kolumnista portala „Nešenal interest“ Julija Sabina Žoža.
Autorka smatra da je dogovor o ruskom projektu prepun ozbiljnih ekonomskih posledica ne samo za Istočnu Evropu, već i za čitavu Evropsku uniju.
„Ekonomske, političke i posledice u oblasti bezbednosti koje će uslediti nakon puštanja u rad gasovoda biće značajne, a za to će uglavnom morati da plati Istočna Evropa“, istakla je ona.
U članku se tvrdi da će za Ukrajinu otvaranje gasovoda značiti povećanje cena plavog goriva, a „situacija će postajati sve opasnija“.
„Lišavanje Ukrajine tranzitnih taksi deo je postojećeg trenda koji dovodi do smanjenja ekonomskih koristi i slabljenja energetske bezbednosti u Istočnoj Evropi“, pretpostavlja autorka.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Ukrajina: Najgori scenario – sertifikacija „Severnog toka 2“ ove godine

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Prema navodima operatora projekta „Nord strim 2 AG“, izgrađeno je 99 odsto gasovoda „Severni tok 2“ . Kako je saopštio direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele, gasovod će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine.
Pročitajte još:
Američki mediji otkrivaju: Zašto je Bajden „dozvolio“ završetak izgradnje „Severnog toka 2“
Kako Kijev tumači poraz po pitanju „Severnog toka 2“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala