Zaharova: Na Zapadu nema liberalnog osećaja kada kod kuće guše proteste

© AP Photo / Mindaugas KulbisLitvanska policija hapsi demonstrante na protestu protiv kovidnih ograničenja u Viljnusu
Litvanska policija hapsi demonstrante na protestu protiv kovidnih ograničenja u Viljnusu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je izjave predsednika Litvanije Gitanasa Nausede u vezi sa postupcima pripadnika policije tokom protesta u Rusiji i u baltičkim zemljama, ukazujući na odsustvo „liberalnog osećaja“ na Zapadu kada se suzbijaju protesti u njihovim zemljama.
Zaharova je podsetila na izjavu litvanskog predsednika koji je 23. januara 2021. godine na Tviteru napisao: „Situacija u Rusiji gde se oštro suzbijaju protesti, podseća na doba sovjetskog diktatora Josifa Staljina“.
Ona je dodala da je 10. avgusta 2021. litvanska policija upotrebila suzavac protiv demonstranata u blizini parlamenta Litvanije.
Demokratija nije anarhija, a sloboda da se protestuje nije sloboda primene nasilja“, navodi se u obraćanju predsednika Litvanije Nausede“, citirala je Zaharova litvanskog političara na svom nalogu na Telegramu.
„Gde je nestao čitav taj demokratski i liberalni osećaj zapadnih partnera i njihovih satelita kada se radi o upravljanju unutrašnjom situacijom gušenja protesta kod sebe?“, dodala je Zaharova i svoju objavu propratila haštagom „to je drugačije“.
U utorak je ispred zgrade litvanskog parlamenta u Viljnusu održan protest protiv organičenja prava građana nevakcinisanih protiv kovida. Učesnici protesta blokirali su izlaze iz parlamenta i nisu dozvoljavali poslanicima da napuste zgradu. Policija je protiv njih upotrebila suzavac, a kasnije je objavila o početku istrage o organizaciji nereda u koji su protesti prerasli. Takođe je navedeno da su demonstranti na policajce bacali kamenje i flaše sa vodom, kao i da je u sukobu bilo povređenih.
Protest je izazvan namerom vlade da od 13. septembra zabrani nevakcinisanim građanima da koriste javni prevo, posećuju medicinske ustanove i određene prodavnice. Ova ograničenja neće važiti za one koji nisu vakcinisani, ali su dobili takozvani pasoš mogućnosti nakon što su prošli test na virus korona, kao i za one koji su preležali bolest. Vlada svoju odluku motiviše činjenicom da će to stimulisati kampanju vakcinacije. Očekuje se da vlada odobri restriktivne mere na sednici u sredu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala