Veliki pritisak iz Evrope: Crna Gora mora da pristane

© Foto : Youtube/Televizija Nikšić/PrintscreenTermoelektrana Pljevlja
Termoelektrana Pljevlja - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Termoelektrana Pljevlja će najverovatnije 2030. godine morati da prestane sa radom pod pritiskom Evropske energetske zajednice i zbog pravila Evropske unije, rekli su premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić.
„Zelena tranzicija mora se desiti, a Crna Gora će najverovatnije biti obuhvaćena tom tranzicijom 2030. godine. Mi moramo pripremiti određene industrije koje će moći da zaposle radnu snagu i na taj način obezbede jednostavan prelazak iz jednog u drugo područje djelovanja. Po svim kriterijumima, treba očekivati da će Termoelektrana Pljevlja najvjerovatnije morati da bude van pogona 2030. godine jer to nameće ekonomija. Oni vas ekonomski uslovljavaju da zeleno delujete i ako je to tako onda morate praviti tu industriju koja je kompatibilna sa prirodnim resursima Pljevalja“, rekao je Zdravko Krivokapić u emisiji „Aktuelno“ na TV Pljevlja, u kojoj je gostovao sa ministrom Milojkom Spajićem.
Krivokapić je kazao da su mogućnosti brojne u delu proizvodnje građevinskog materijala, drvopreradi, turizmu, poljoprivredi.
Termoelektrana  - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Neće biti gašenja srpskih termoelektrana
Spajić je dodao da postoji veliki pritisak iz Evrope za zelenom transformacijom.
„Ona dobija na mahu pobedom mnogih zelenih lista. To se očekuje i u Nemačkoj koja je prelomna zemlja u Evropskoj uniji. Ako se to desi na jesen mi možemo da očekujemo još striktnija i rigoroznija pravila Evropske komisije prema takvim projektima. Mi kao država imamo pregovarače koji znaju da pregovaraju sa strancima. Ne bih ulazio šta će biti ishod pregovora. Mi imamo neke planove i ideje B, C, D, i tako dalje koje ne bih otkrivao jer ne želim da prejudiciram ishode . Veliki je pritisak na nas da se Crna Gora potpuno ekološki transformiše. Građani moraju biti svesni toga. Kakav god da bude ishod tih pregovora, mi ćemo se, kao odgovorna vlada, potruditi da ti ljudi ne ostanu na ulici i da budu zbrinuti“, rekao je Spajić, prenose Vijesti.
Crnogorski ministar finansija ne isključuje mogućnost da TE Pljevlja nastavi da radi, ali uz neku vrstu transformacije, prečišćavanja ili rada na biomasu ili gas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala