Sud dozvolio Americi da proširi žalbu, odluka o izručenju Asanža u oktobru

© RuptlyDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Vrhovni sud Velike Britanije odobrio je danas američkim vlastima proširenje dokaznog materijala za žalbeni postupak na prvostepenu odluku britanskog suda, kojom je presuđeno da se ne dozvoli izručenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u SAD zbog navodne špijunaže.
Sudija Okružnog suda Vanesa Barejtser u januaru je presudila protiv izručenja Asanža, uz obrazloženje da će on u teškim zatvorskim uslovima u SAD verovatno izvršiti samoubistvo, na šta se vlada SAD žalila, prenosi AP.
Britanska advokatica Kler Dobin, koja je na današnjem ročištu zastupala interese američke vlade, izjavila je da Asanž, koji je prema njenim rečima, "orkestrirao jednu od najvećih krađa podataka u istoriji", nije toliko psihički bolestan da bi sebe povredio ili naneo štetu.
Ona je rekla da je za odluku da se obustavi krivično gonjenje ili izručenje pojedinca potrebno dijagnostikovati "mentalnu bolest koja podrazumeva da je osoba izgubila svaku sposobnost da se odupre porivu da se ubije".
Dobinova je pokušala da diskredituje dokaze Asanžovog psihijatrijskog veštaka koji je bio ključni svedok, optužujući ga da je sudiju doveo u zabludu prikrivajući činjenicu da je 50-godišnji Australijanac dobio dvoje dece dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu.
Dvoje sudija Vrhovnog suda složili su se danas da se američkim vlastima odobri proširenje dokaznog materijala za žalbu na prvostepenu odluku, pa se konačna presuda očekuje u oktobru.
Asanž (50) je ročište pratio putem video linka iz londonskog zatvora Belmarš sa visokim stepenom obezbeđenja u kojem je zatvoren od 2019. godine.
Tokom današnjeg zasedanja suda pristalice Džulijana Asanža, među kojima i bivši lider laburista Džeremi Korbin, okupile su se ispred Višeg suda da mu daju podršku.
SAD su 2019. godine osudile Australijanca na 175 godina zatvora po 17 tačaka optužnice za špijunažu, nakon što ga je ambasada Ekvadora, u kojoj se nalazio od 2012. godine, predala britanskim vlastima.
Pročitajte još:
Bivši zaposleni američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Snouden najavljuje „kraj slučaja Asanž“ : Ključni svedok priznao da je lagao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala