Srbija najslobodnija u Evropi: Koliko su rigorozne mere protiv kovida u svetu /foto/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“
 Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Srbija je najslobodnija zemlja u Evropi kada je u pitanju striktnost mera protiv pandemije kovida, a druga na svetu, odmah posle američke države Teksas.
Indeks kovid sloboda, prema rangiranju televizije RT, koja ga menja na nedeljnom nivou, u Srbiji je trenutno 1,37, dok je u Teksasu 1,44. Trećeplasirana po ovom kriterijumu je američka država Florida, sa indeksom 1,31, a četvrta je Švedska, koja ima indeks 1,29.
Prema ovom indeksu, najstrože restrikcije su u Indiji, koja ima indeks 0,31, zatim u Indoneziji 0,52, Pakistanu 0,57, Kini 0,63…
Kako objašnjavaju na RT-u, indeks pokazuje namere vlada da građanima vrate slobode uskraćene u borbi protiv pandemije.
© Foto : RT/PrintscreenSvetlija boja znači veću slobodu, tamnija manju, dok za države u beloj boji nema podataka: Indeks kovid sloboda Televizije RT
Indeks kovid sloboda Televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Svetlija boja znači veću slobodu, tamnija manju, dok za države u beloj boji nema podataka: Indeks kovid sloboda Televizije RT
„Čak i pošto su milijarde ljudi na svetu postale imune na virus u 2021, bilo kroz vakcinaciju ili prirodno preležavši bolest, krizna retorika ne popušta, a mnogi moćnici opravdavaju restriktivne mere koje prevazilaze „zaravnjivanje krive“. Nova pravila mogla bi da potraju godinama, ako ne i za stalno, osim ako ne postoji značajna odgovornost i uzvraćanje“, objašnjavaju na RT zašto su se odlučili da formiraju indeks kovid sloboda.
U njegovo izračunavanje ulaze koliko države, ili njihovi delovi, ograničavaju svoje građane, odnosno njihove osnovne slobode, kao što su sloboda kretanja, osnovne funkcije, pohađanje škole, poslovanje, ili ih tehnološki nadzire…
Iako njihova metodologija ima svojih ograničenja, i može biti subjektivna, na RT navode da je zasnovana na naučnim izračunavanjima kroz nekoliko lako merljivih kategorija. Informacije o njima se dobijaju iz zvaničnih izvora, gde god je to moguće.
Kovid odeljenje Kliničko-bolničkog centra u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Tiodorović: Ako dnevni broj zaraženih pređe 1.000, slede ograničenja
Kako napominju na ovoj televiziji, oni na ovaj način ne žele da mere šire stanje građanskih prava u pojedinim državama, već samo ono što se odnosi na kovid restrikcije.
Takođe, navode i da ne žele da dovode u pitanje da li su pojedine restrikcije opravdane ili ne, jer one zavise od epidemiološke situacije u pojedinim zemljama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala