Ukrajinac rekao da je Krim – Rusija, pa mu pretili smrću /video/

© Foto : screenshot/youtube/Na'Vi SS:GO Highlights&TeamspeaksAleksandar s1mple Kostilev, profesionalni igrač kanter-strajka
Aleksandar s1mple Kostilev, profesionalni igrač kanter-strajka - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
U Ukrajini se desio skandal nakon što je Aleksandar Kostilev, jedan od najboljih igrača popularne video-igrice kanter-strajk, rekao da misli da je Krim deo Rusije, zbog čega je izazvao gnev jednog dela svojih sunarodnika, te dobio i pretnje smrću.
Ukrajinac, poznatiji pod pseudonimom „s1mple“, tokom jednog prenosa igranja kantera na platormi Tvič dobio je pitanje koje se ne tiče esporta.
„Hej brate, da li je Krim Ukrajina ili Rusija?“, glasilo je pitanje, a ubrzo je usledio nedvosmislen odgovor.
„Rusija“.
Ova izjava Kostelijeva nije dobro prošla u Ukrajini, a zbog svega se oglasio i Sergej Sternenko, bivši član odbora i šef Odeskog regionalnog ogranka desničarskog, pronacističkog „Desnog sektora“.
„Aleksandar Kostilev, mali ruski profesionalni esport igrač, nazvao je Krim – ruskim. Kostilev je državljanin Ukrajine. Rođen je u Kijevu. Ovo nije prvi put da je iskazao ljubav prema okupatorima“, napisao je Sternenko na Tviteru.
On je dodao da je „s1mple“, navodno, prekršio Član 110 Krivičnog zakona Ukrajine, prema kojem može da mu sledi tri do pet godina zatvora zbog, kako su preneli ukrajinski mediji, pomenutog Člana koji zabranjuje „povredu teritorijalnog integriteta Ukrajine“.
Zbog komentara o Krimu, „s1mple“ je dobio i poruke podrške, ali su komentari bili uglavnom negativni, uz dosta pretnji koje je dobio od Ukrajinaca.
Neki su urgirali na tome da mu se oduzme ukrajinsko državljanstvo, dok su mu drugi pretili fizičkim nasiljem.
„Možeš li da razbiješ glavu o zid uživo? Sačekaćemo te u Ukrajini, nemoj da brineš, izdajice“; „Ti si izdajica ukrajinskog naroda, idi u Rusiju“, bile su samo neke od brojnih pretnji koje je dobio sportista kojeg na Instagramu prati 1,3 miliona ljudi.
„Izgleda da živimo u diktaturi, a ne demokratiji, pa ljudi nemaju pravo da kažu šta žele, već moraju ono što im je nametnuto“, glasio je jedan od komentara koji su kritikovali Strenenka i podržali popularnog „kanteraša“.
Na kraju se ispostavilo da je video-snimak koji je Sternenko postavio na društvenim mrežama star više od dve godine, te je ostalo dodatno nejasno zašto ga je baš sada objavio.
Nedugo zatim usledilo je i saopštenje profesionalnog esport igrača.
Ja volim Ukrajinu i ponosan sam na to što sam Ukrajinac, predstavljao sam ovu zemlju na svetskoj sceni i nekoliko puta se pojavljivao sa zastavom na najvećim takmičenjima, jer mi je to bitno. Cenim integritet svoje zemlje. Jednom sam napustio Ameriku kako bih se vratio u Ukrajinu i ovde nastavio karijeru. Na tom videu sam se zagrevao sa botovima i bez mnogo razmišljanja odgovarao na pitanja: neko me nešto pita, ja odgovorim sa da ili ne. U tom maniru sam odgovorio i na ovo pitanje, jer sam pretpostavio da me pitaju za pojašnjenje o situaciji na Krimu: po pitanju toga koji zakoni važe za strance, kako se vrše putovanja, i tako dalje...“, objasnio je „s1mple“.
Pogledajte kako jedan od najboljih CS:GO igrača svih vremena zarađuje milione.
Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...
Najskuplji fudbaler planete dominira – igrajući igrice /video/
Hrvat zarađuje 2,7 miliona dolara godišnje – igrajući igrice /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala