Rusija: Vakcina za decu stiže možda već sredinom septembra

CC0 / / Vakcinacija dece – ilustracija
Vakcinacija dece – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Vakcina protiv virusa korona za decu i adolescente mogla bi da bude registrovana već sredinom septembra, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Sada ćemo pripremiti izveštaj pre proširene druge faze kliničkih ispitivanja i već do 15. septembra moći ćemo da registrujemo dečju vakcinu kako bi mogla u isto vreme da se daje školarcima“, rekao je Gincburg u intervjuu za list „Izvestija“.

Međutim, „postoji bojazan da će tvorci preparata biti primorani da obave treću fazu na tri hiljade ljudi“, dodao je akademik.
„U tom slučaju, naravno, nećemo uspeti do septembra. To me veoma brine, jer će sada, tokom širenja indijskog soja, deca krenuti u školu i do 20. septembra bi najpre deca mogla da imaju probleme, a zatim svi mi“, istakao je jedan od tvoraca ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Ruski stručnjak: Nema razloga za masovnu vakcinaciju dece
Direktor „Gamaleja“ je takođe objasnio da postoje dve opcije u pogledu vakcine za adolescente ─ vakcina razblažena u razmeri 1:10 i vakcina razblažena u razmeri 1:5.
„Prva varijanta je pokazala da nema nikakvih neželjenih efekata i da deca imaju veoma jak imuni odgovor, za razliku od odraslih. Nuspojava nema ni u drugoj varijanti, ali postoji temperatura u granici 37,5 stepeni“, precizirao je Gincburg.
Podsetimo, u Rusiji su registrovane četiri vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“, „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, „KoviVak“ centra „Čumakov“, i vakcina „Sputnjik lajt“.
U toku je priprema i pete ruske vakcine. Ruska Federalna biomedicinska agencija saopštila je sredinom juča da je započela klinička ispitivanja novog preparata za prevenciju virusa korona.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala