Rusija o saradnji sa Moldavijom: Spremni smo ako je korist obostrana

© AFP 2023 / Daniel MihailescuMoldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu
Moldavska zastava ispod Trijumfalne kapije u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Rusija je spremna da pomogne Moldaviji na uzajamno korisnoj osnovi, izjavio je zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak.

„Rusija je spremna da pomaže Moldaviji na uzajamno korisnoj osnovi, ali ne na štetu interesima Rusije. Kada je formirana nova vlada Moldavije i nastupila stabilnost, mi smo se dogovorili da razgovaramo o bilateralnim pitanjima. Razgovor je bio veoma konstruktivan i dobronameran. Rusija uvažava izbor naroda Moldavije i spremna je da sarađuje sa novom vlasti“, izjavio je Kozak.

Prema njegovim rečima „očekuje se početak dijaloga na međuvladinom nivou po svim pitanjima koja brinu Moldaviju i Rusiju“.

„Mi smo se dotakli širokog spektra problema, kao što su: rešavanje problema Pridnjestrovlja, odlaganje municije i saradnja na isporukama moldavske robe na rusko tržište bez carina. Dogovorili smo se da sarađujemo u trgovini i da ukinemo ograničenja. Takođe smo se dogovorili i o isporukama moldavskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište na osnovu reciprociteta“, rekao je Kozak.

On je naveo i da su razgovarali o potpisivanju novog ugovora o snabdevanju ruskim gasom, s obzirom da je ugovor „Gasproma“ i „Moldavija gasa“ ističe na jesen.
Glasanje na parlamentarnim izborima u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Premijerka pobedila predsednika na izborima u Moldaviji
„Problem koji postoji je problem sa gasom. Potreban je dijalog kako bi se donele odluke koje odgovaraju i jednoj i drugoj strani. Nema potrebe da neko nešto poklanja, ali nema potrebe i da neko krši dogovore“, podvukao je Kozak.
Odgovarajući na pitanje o mogućem sastanku predsednika država, Kozak je rekao da „u slučaju da se po svim pitanjima postignu preliminarni dogovori, onda će se sastanak sigurno i održati“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala