Rusija: Izjave Kijeva o raspoređivanju američke PVO u Ukrajini ─ provokacija

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Izjave Kijeva o mogućem raspoređivanju protivvazdušnih sistema SAD u Ukrajini su provokacione i ne odgovaraju osnovnim interesima naroda, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Čini mi se da to predstavlja dokaz onoga o čemu smo govorili mnogo godina i onoga što je kijevski režim pokušao da negira – dokaz provokacionie politike Ukrajine i u regionu i prema Rusiji“, rekla je Zaharova za „Prvi kanal“.
„Glavni cilj ili glavna suština politike u regionu, koju gradi kolektivni Zapad, pre svega Sjedinjene Američke Države, predstavlja pokušaj takozvanog beskrajnog igranja na ukrajinsku kartu u kontekstu naše zemlje. To je još jedan veoma jak dokaz, da tako kažem, naših teza. Zašto je to potrebno ukrajinskom narodu? Do sada niko nije odgovorio. Ukrajinskom narodu ovo nije potrebno. To je u suprotnosti sa osnovnim interesima građana Ukrajine, bez obzira na to koje političke stavove imaju“, dodala je ona.
Moskva:  Ako ne bude izvinjenja Amerike, preduzećemo dalje korake - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Rusija o raspoređivanju oružja trećih sila pored Krima: Niste svesni posledica
Zaharova je istakla da su takve izjave Kijeva u interesu onog dela lobističke grupe kolektivnog Zapada koja se zalaže za destabilizaciju situacije u Ukrajini u kontekstu ruskog faktora.
Ranije je potpredsednik vlade i ministar za reintegraciju teritorija Ukrajine koje nisu pod kontrolom Kijeva Aleksej Reznikov predložio da se američka sredstava za protivvazdušnu odbranu rasporede na teritoriji Ukrajine. Na sastanku sa šefom američkog fonda „Džejmstaun“ Glenom Hauardom tokom radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsednik ukrajinske vlade naveo je da je Kijev zabrinut zbog navodnih namera Rusije da postavi nuklearno oružje na Krim. Reznikov je takođe pozvao da se pojačaju sankcije kompanijama uključenim u realizaciju projekta „Severni tok 2“ i spreči njegovo pokretanje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala