Poskupljuje kafa: „Cenovne promene neće biti male“

CC0 / Pixabay / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Nezapamćene suše u poslednjih 20 godina, a potom i najgori mrazevi u prethodnih nekoliko decenija u Brazilu, kao i novi, rekordno visoki troškovi prevoza, u svetu su već doveli do rapidnog poskupljenja kafe, a prelivanje cene nesumnjivo treba očekivati i u Srbiji, tvrde proizvođači.
Brazil je zaslužan za 30 odsto ukupnog svetskog izvoza kafe. A, upravo se u ovoj zemlji ne pamte veće prirodne nepogode i štete koje su po rod kafe napravile klimatske promene. Razmere štete još se utvrđuju, ali u područjima u kojima stabla kafe nisu preživela, biće potrebno i po sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje, tvrde poznavaoci, piše „Blic biznis“.
Nakon ekstremnih suša u Brazilu u prvoj polovini godine, koje su smanjile prinos i povećale cene kafe na svetskoj berzi tokom prošle nedelje, mraz je zahvatio ključne brazilske regije sa kafom i dodatno smanjio prinos, što je dovelo do novog eksplozivnog skoka berzi, na kojima se cena kafe u samo par dana duplirala.
Domaća kafa - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Srpska kafana za Ginisa: Kafa i kisela voda za 50 dinara
U brazilskom udruženju proizvođača kafe Abic procenjuju da su cene pržene kafe u Brazilu skočile oko 80 odsto od decembra do kraja jula. Na američkom tržištu, cena arabike, praktično se udvostručila u zadnjih 12 meseci.
„Industrija kafe upravo se nalazi pred velikim izazovom, jer se dogodilo nešto što niko nije mogao da predvidi: mraz u Brazilu je oštetio kompletan rod kafe. U ovom trenutku nije moguće prognozirati kolika će šteta biti po ovogodišnji rod. Zabeležene su najniže temperature još od 1994. godine i slike koje dolaze iz Brazila su poražavajuće i nimalo ne ohrabruju. Svetska berza je odmah odreagovala i došlo je do novog rasta cena“, rekao je za „Blic Biznis“ Siniša Daničić, generalni direktor kompanije „Štraus Adrijatik“.
Govoreći o Srbiji kaže da je „sasvim izvesno da će doći do promene cene kafe i u našoj zemlji“.
„Još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrdim u kojem procentu će cene porasti, ali s obzirom na sve uključene faktore, sasvim je sigurno da cenovne promene neće biti male“, ocenio je Daničić.
Mate Štetić, generalni direktor strateškog poslovnog područja kafa „Atlantik grupe“ kaže da je mraz zahvatio ključne brazilske regije sa kafom i dodatno smanjio prinos, što je dovelo do novog eksplozivnog skoka berzi, na kojima se cena kafe u samo par dana duplirala.
„Osim navedenih klimatskih promena očigledne su i posledice krize koja je zadesila ovu industriju i manjka radnika usled pandemije, a svemu ovome treba dodati i logističke probleme u snabdevanju kafom zbog nedostatka brodova i kontejnera, što dodatno poskupljuje transport i donosi kašnjenja kafe na destinacije. Dakle, cenovne korekcije predstavljaju neminovnost, jer je poskupljenje uslovljeno velikim brojem gore navedenih faktora, pa i rastom cena ambalažnog materijala, koji je takođe u ovom momentu evidentan. Iz svega toga proizilazi da nas u maloprodaji očekuju više cene“, rekao je Štetić.
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Novi pravilnik: Šta kafa u Srbiji više ne sme da sadrži
Srbija je, inače, u grupi retkih zemalja u svetu gde je kafa akcizna roba, što govori o tome da se i dalje ocenjuje kao luksuz.
Akciza se usaglašava sa stopom rasta cena na malo, a finansijsko opterećenje u vidu akcizne markice uvedeno je 2018. godine.
Rast akcize u Srbiji od 2017. do 2020. godine iznosio je 8,5 odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala