Nepriznata CPC podnela tužbu: Traži poništenje uverenja o imovini SPC u Crnoj Gori

© Sputnik / Marijana KolakovićManastir Ostrog u Crnoj Gori
Manastir Ostrog u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva podnela je tužbu Upravnom sudu kojom traži poništenje uverenja Ministarstva pravde, manjinskim i ljudskih prava kojima je eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori priznat status pravnoga lica, izjavio je predstavnik te nepriznate crkve, koja je registrovana kao nevladina organizacija, Stevo Vučinić.
Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhija budimljansko nikšićka upisane su u Jedinstveni registr verskih zajednica Crne Gore početkom juna u skladu sa izmenjenim Zakonom o slobodi veroispovesti, a pojedinci, opozicione stranke i nekanonska CPC tvrde da su neki podaci u uverenjima o upisu navodno falsifikovani.
Vučinić tvrdi i da aktuelna crnogorska vlada i Beogradska patrijaršija tim navodnim falsifikatima pokušavaju da, kako kaže, ponište materijalne činjenice protiv kojih nema argumenata.
Vučinić navodi i da ovako ispisan i opremljen vladin akt Srpskoj crkvi treba da ispostavi i neke beneficije, kao što je, kako kaže, pravo da tvrdi da je najstarija institucija u Crnoj Gori, iz koje proishodi i pravo da arbitrira u političkim pitanjima što, kako kaže, već radi.
U zahtevu su navedene i neke, kako kaže Vučinić, zabrinjavajuće činjenice, a reč je o imovini koju poseduju MCP i Eparhija budimljansko nikšićka u Crnoj Gori, što je, čini se, i najbolnija tačka za CPC.
"Njene dve eparhije, Crnogorsko-primorska mitropolija i eparhija Budimljansko-nikšićka u vlasništvo imaju 688 crkava, 80 manastira, jednom Bogoslovijom, 44 verske škole, 26 crkvenih horova, 4 knjižare, imaju jedan radio, jednu izdavačku kuću, jednu Agenciju za poklonička putovanja, jedno Dobrotvorno društvo i 20 Kola srpskih sestara, 7 Udruženje dobrovoljnih davlaca krvi, 14 Bratstava pravoslavne omladine i drže 4 narodne kuhinje. Površina livada, pašnjaka i šuma koje su joj takođe upisane u vlasništvo, odnosno na državu Srbiju, iznosi oko 12 kvadratnih kilometara...", naveo je Vučinić.
Za sve to u saopštenju dostavljenom medijima Vučinić kaže da je Amfilohijevo nasleđe i temelj "srpskoga sveta" u Crnoj Gori, preneo je Tanjug.
Podsetimo, smenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić izjavio je ranije da u dokumentima koje je izdalo Ministarstvo pravde nema ničeg spornog i da je vreme nastanka verskih objekata SPC ne samo istorijska, već i arheološka činjenica koju je kodifikovao i Unesko.
Ponovo bi da udare na SPC u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala