Na Siciliji izmeren istorijski maksimum Evrope: 48,8 stepeni

© PixabaySirakuza
Sirakuza - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
U pokrajini Sirakuza na Siciliji danas je izmerena temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa i to je, kako se navodi, najviša temperatura otkad postoje meteorološka merenja na tlu Evrope.
Milanski dnevnik Korijera dela Sera objavio je podatke o merenjima Agrometeorološkog informativnog servisa Sicilije (SIAS) u kojima se navodi da je danas u 14 časova u gradiću Floridija u pokrajini Sirakuza izmerena rekordna temperatura vazduha od 48,8 stepeni po Celzijusovoj skali.
Dosadašnji zvanični rekord držala je Atina u kojoj je 1977. godine izmereno 48 stepeni, ali je u septembru 1999. godine na Siciliji izmereno 48,5 stepeni, međutim to merenje nije zvanično potvrđeno kao rekordno.
Ni današnji rekord Floridije još nije službeno potvrđen, jer to moraju da učine stručnjaci Svetske meteorološke organizacije. Floridija i unutrašnjost pokrajne Sirakuze nalaze se na posebnom mestu koje zbog svog specifičnog položaja i geografske konformacije dodatno podiže temperaturu do najviših vrednosti.
Samo desetak kilometara od Floridije temperature su i do 10-12 stepeni niže, a stručnjaci objašnjavaju da na vrlo visoke temperature na Siciliji, u centralnoj i južnoj Italiji, a ponekad i na severu, utiče vazdušna struja koja stiže iz Sahare, preneo je Tanjug.
Crveni meteo-alarm sutra će biti na snazi u desetak italijanskih gradova, a u petak u 15.
Pročitajte još:
Požar - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Sicilija uvela šestomesečno vanredno stanje zbog požara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala