Krim o antiruskim provokacijama: Ukrajina radi na podizanju tenzija u Crnomorskom regionu

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZamak na obali Crnog mora u predgrađu Jalte na Krimu
Zamak na obali Crnog mora u predgrađu Jalte na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Kijevske vlasti pripremaju čitav sistem antiruskih i antikrimskih provokacija usmerenih na podizanje tenzija u Crnomorskom regionu, izjavio je potpredsednik krimske vlade Georgij Muradov.

„Nažalost, provokacije protiv Rusije su obavezan deo tog antiruskog projekta. Tokom međunarodnog samita takozvane 'platforme za deokupaciju Krima' biće izrađen čitav kompleks antiruskih i antikrimskih provokacija koje imaju za cilj podizanje napetosti u Crnomorskom regionu“, rekao je Muradov.

Prema njegovim rečima, organizatori samita nameravaju da iskoriste temu Krima kako bi, po zadatku SAD i NATO-a, dugoročno remetili međunarodnu atmosferu oko ruskog poluostrva.
Ta platforma se pravi kako bi se delovalo, a ne razmatrala teoretska pitanja, i moramo da budemo spremni na to“, dodao je.

Kijev da nadoknadi štetu Krimu

Istovremeno, Muradov se osvrnuo i na ukrajinski zahtev za reparacije za Krim, rekavši da Kijev nema pravo da zahteva tako nešto i da, naprotiv, mora da nadoknadi štetu nanetu poluostrvu za sve godine provedene u sastavu Ukrajine.
„Kijevske vlasti nemaju pravo ništa da traže od Krima. Upravo Ukrajina mora da nadoknadi Krimljanima štetu nanetu poluostrvu za sve godine njegove eksploatacije u sastavu ukrajinske države, a Rusiji da nadoknadi troškove obnove napola uništene ekonomije poluostrva. Radimo na tom pitanju i svakako ćemo izneti svoje zahteve“, izjavio je vicepremijer.
S tim u vezi, dodao je da su Krim i Krimljani decenijama bili predmet nemilosrdne eksploatacije i pljačke.
Krim, pogled na Jaltu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Šteta se meri milijardama: Krim će tužiti Ukrajinu zbog pet blokada poluostrva
Ranije je ukrajinska vlada usaglasila Strategiju spoljnopolitičkog delovanja zemlje do 2024. godine, a dokument, između ostalog, predviđa da se od Rusije traže reparacije za štetu pričinjenu Ukrajini za vreme privremene okupacije njenih teritorija“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala