Godinu dana od registracije prve na svetu vakcine protiv korone: „Sputnjik Ve“ opravdao očekivanja

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koja je pre tačno godinu dana registrovana u Rusiji, potvrdila je za to vreme svoj kvalitet i bezbednost, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
On je u intervjuu za list „Izvestija“ rekao da su za to vreme ukinuta ograničenja za vakcinaciju onkoloških bolesnika, kao i da je preparat odobren za vakcinaciju trudnica i starijih osoba.
Prema njegovim rečima, sastav „Sputnjika Ve“ je trenutno najoptimalniji i najefikasniji u borbi protiv kovida 19.

„Vakcinacija sa dve vektorske komponente u potpunosti je opravdala očekivanja. Ali ovde se ne radi o nekom posebnom predviđanju, već jednostavno postoji iskustvo dobijeno na prethodnoj vakcini protiv ebole i vakcini protiv MERS-a (bliskoistočnog respiratornog sindroma), koje je imao naš tim. Za godinu dana 'Sputnjik Ve' je u potpunosti opravdao očekivanja naučnika“, izjavio je jedan od tvoraca ruske vakcine.

S tim u vezi, istakao je da su se njegove prognoze u pogledu „Sputnjika Ve“ obistinile.
„Neverovatno je kako se sve obistinjuje. Sve što smo govorili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu – sva predviđanja se ostvaraju. I pretpostavke da će sastav vakcine danas biti najoptimalniji i najefikasniji u potpunosti se obistinjuju“, precizirao je direktor.
Premijer Saksonije-Anhalt: Spreman sam da se vakcinišem „Sputnjikom Ve“ u svakom trenutku - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2021
Gincburg: „Sputnjik Ve“ po kvalitetu najbolja vakcina u svetu
Objašnjavajući zašto su druge vektorske vakcine protiv kovida 19 bile manje efikasne od „Sputnjika Ve“, Gincburg je primetio da „pre svega, nema pojačivača“.
„Ne bojim se da iznesem mišljenje da stepen prečišćavanja komponenti koje se u našoj zemlji koriste za 'Sputnjik Ve' nadmašuje tehnologiju prečišćavanja koju koriste drugi proizvođači koji nisu iz naše zemlje i koji proizvode vektorske vakcine“, dodao je akademik.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća od 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala