Čitanje, pisanje, računanje: U američkoj državi i bez toga može da se završi srednja škola

CC BY 2.0 / Gail Frederick / Prazna učionica u školi u Americi
Prazna učionica u školi u Americi - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Pratite nas
Guverner američke države Oregon Kejt Braun potpisala je zakon kojim je omogućeno učenicima srednjih škola da diplomiraju čak i ako ne znaju dobro da pišu, čitaju ili računaju, kako bi „pomogla studentima koji ne pripadaju belačkoj populaciji“.
Potpisivanje ovog zakona proteklo je u tajnosti, pošto je odluka Senata Oregona pod brojem 744 usvojena sredinom jula, ali nije izdato niti zvanični saopštenje, niti je na bilo koji drugi način obeleženo, piše „Oregonijan“, prenosi RT.
Takođe, odluka je uneta u bazu zakonskih podataka tek dve nedelje po usvajanju, što je neuobičajeno, budući da se one obično unose isti dan.
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Kuda ide Amerika: Od molitve bogu Asteka u školama do satanističkih patika /foto/
Čarls Bojl, zamenik direktora sektora za komunikacije u kabinetu guvernera, rekao je „Oregonijanu“ kako suspendovanje zahteva da učenici moraju da budu dobri u čitanju, pisanju i matematici može da pomogne „đacima koji pripadaju afroameričkoj, latino, azijskoj, domorodačkoj i sličnim populacijama“.
Bojl je objasnio da su se „lideri tih zajednica kontinuirano zalagali za pravedne standarde diplomiranja, zajedno sa proširenim mogućnostima za učenje i podršku“.
Novo pravilo važiće u narednih pet godina, pa učenici do 2027. godine neće morati da dokažu kako znaju da čitaju, pišu ili računaju.
Republikanski senatori u Oregonu pokušali su da se usprotive ovakvoj odluci, a njihov lider Kristina Drazan rekla je da će ona „sniziti očekivanja od naše dece“ u vreme „kada su bila u izolaciji i izgubila dosta u učenju zbog kovida-19“. Međutim, većina koju imaju Demokrate usvojila je odluku.
Kandidat republikanaca za kongresmena u Vašingtonu Vik Degramon nazvao je ovu odluku „suludom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala