Vanredna situacija proglašena u Požegi

© Flickr / Luis Slavina
Slavina - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
U opštini Požega danas je proglašena vanredna situacija zbog nestašice vode.
Prethodno je, zbog sve alarmantnijeg vodosnabdevanja izazvanog malim proticajem reke Rzav, vanredna situacija proglašena i u Arilju.
U tim opštinama Zlatiborskog okruga najteže je u visinskim delovima seoskih domaćinstava, jer vodotoci drugog reda presušuju.
"Sva sela koja su u sistemu, a to je oko 80 odsto, nemaju pijaću vodu. Mi već 10 dana šaljemo cisterne sa pijaćom vodom po selima, a uskoro ćemo početi da šaljemo i cisterne sa tehničkom vodom. Nažalost, to je jedino što možemo da uradimo u ovoj situaciji", rekao je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.
Požega sa vodosistema "Rzav" dobija ispod 60 litara vode u sekundi, što je četvrtina potrebne vode.
"Glavni problem je veoma mali proticaj reke Rzav, na profilu gde mi zahvatamo vodu za ovaj regionalni sistem. Ta voda dolazi ovde u fabriku, pa je mi isporučujemo korisnicima. Trenutni proticaj je oko 1.050 litara u sekundi što je veoma malo", kaže direktor Javnog preduzeća "Rzav" Zoran Barać.
U selima je dolazilo i do prenapregnutosti vodovodnog sistema i pumpe zbog toga nisu uspevale da ispumpaju vodu, a mnoga domaćinstva su neracionalno koristila vodu.
"Veoma je važno u ovom periodu, kada nemamo vode za piće, da se ona isključivo koristi za piće, kuvanje i za održavanje lične higijene", ističe Barać.
Iz lokalne samouprave kažu da će se problem nestašice vode rešiti tek kada bude urađena rekonstrukcija starog izvorišta u Požegi jer će na taj način ova opština imati svoj izvor pijaće vode, ali ta rekonstrukcija biće završena tek naredne godine, preneo je Tanjug.
Arilje – panorama - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2021
Vanredna situacija u Arilju
Da li će voda postati problem broj 1 u Srbiji u emisiji Energija Sputnjika razgovarali su Jelica Putniković i prof. dr Zoran Stevanović:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala