Ruska vojska vežba sa Kinom i Indijom — nema igre sa tri nuklearne sile

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaJezik nije problem - druženje kineskih i ruskih vojnika na vežbi "Bezbednost vazdušnog prostora 2017"
Jezik nije problem - druženje kineskih i ruskih vojnika na vežbi Bezbednost vazdušnog prostora 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Istovremene vojne vežbe Ruske Federacije sa Indijom i sa Narodnom Republikom Kinom upozorenje su Zapadu, posebno SAD, da nema igre sa tri nuklearne sile, posebno u vreme nestabilnosti koja Aziji preti iz Avganistana. Istovremeno, Rusija igra izuzetnu ulogu u nastojanju da popravi odnose Kine i Indije narušene od himalajskog sukoba u maju 2020.
Ovako sagovornici Sputnjika iz Beograda i Moskve komentarišu vojne manevre koje Rusija ovih dana istovremeno održava sa Indijom i Kinom.
Po prvi put se jedna velika kineska vojna baza otvorila za ruske trupe, što je znak značajnog jačanja poverenja između dveju armija. U vežbama učestvuje čak 10.000 vojnika, kopnene i vazduhoplovne snage, pojavljuju se neka od najsavremenijih oružja.
Vežbe u Rusiji sa vojskom Indije po obimu su znatno manje, učestvuje po 250 vojnika sa obe strane, ali su već tradicionalne, a ovaj put, ne slučajno, usmerene pre svega protiv terorizma.

Rusija i Kina — saradnja za novo doba

Spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović kaže da se vežba na teritoriji Kine savršeno uklapa u trend daljeg unapređivanja ukupnih bilateralnih odnosa između Narodne Republike Kine i Ruske Federacije.
© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruske i kineske vojske
Vojne vežbe ruske i kineske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Vojne vežbe ruske i kineske vojske
On podseća da je prošlog meseca kineski ministar spoljnih poslova Van Ji obeležavajući 20 godina od potpisivanja Ugovora o uzajamnoj saradnji rekao da su odnosi dveju nuklearnih sila bolji nego što ih imaju zemlje koje su u savezima, da je reč o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu za „saradnju u novom dobu“.
„To je najviši stepen saradnje koji kineska diplomatija ima u odnosima sa drugim zemljama. Sve ovo govori o jačini odnosa dva velika suseda i to u vreme kada se odnosi obeju država sa SAD značajno pogoršavaju, pogotovo odnosi između Kine i SAD, koje sve više doživljavaju Kinu, ne samo političari i generali, već uveliko i stanovništvo, pod uticajem medija, kao glavnog i pretećeg rivala koji radi na tome da pretekne SAD u ekonomskom, diplomatskom i vojnom pogledu“, kaže Korkodelović.

Spona između Indije i Kine

Upitan da li je Rusija svojom diplomatijom došla do toga da je u stanju da na neki način bude spona između Indije i Kine, on kaže da je pozicija Indije dosta komplikovana zbog unutrašnjih političkih prilika, pandemije, ali i spoljne politike koju vodi administracija Narendre Modija, ali da je Rusija u dobroj poziciji. On je i dalje glavni snabdevač te zemlje oružjem, a Indija razmišlja i o energetskim mogućnostima koje pruža Rusija.
Ipak, Rusija nije oduševljena time što je Indija od marta bila prilično aktivna u „Kvadri“ koju, uz Indiju, čine Japan, Australija i Sjedinjene Države.
„SAD nastoje i pod Trampom i pod Bajdenom da Indiju što više privuku na svoju stranu u novom svojevrsnom hladnom ratu koji Vašington vodi protiv Pekinga. Rusija ne gleda sa naklonošću na aktivnosti Indije u tom savezu, ali nastoji da što je moguće više Indiju veže za sebe, ali i u okviru Šangajske organizacije za bezbednost koja postaje sve značajnija, posebno sada u vreme krize u Avganistanu koja se sve više produbljuje, koja veoma preti ne samo centralnoj Aziji, već i Indiji kada se radi o terorizmu“, objašnjava Korkodelović.
© AFP 2023 / BIJU BOROIndijski vojnici na prelazu Bumla, na granici između Indije i Kine
Indijski vojnici na prelazu Bumla, na granici između Indije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Indijski vojnici na prelazu Bumla, na granici između Indije i Kine

Jedinstvena odbrana tri nuklearne sile

S ovom tezom slaže se vojni analitičar Aleksandar Žilin, jer, kako kaže, u uslovima stalne pretnje sa Zapada, a pre svega na pretnju SAD koje su se okomile na Kinu, rukovodioci tri zemlje moraju da usaglase vojnu politiku, kako ne bi dozvolili da se u regionu desi nešto što se ne može popraviti.
„Zato je zadatak ovih manevara, koji se odvijaju u isto vreme, da pokažu jedno, da je region pouzdano zaštićen i da će u slučaju potrebe svi napori biti usaglašeni i sinhronizovani. Oni koji planiraju eventualno neke provokacije ili vojna dejstva protiv tog regiona naprosto su osuđeni na propast, pošto sve tri zemlje imaju nuklearno oružje“, ističe Žilin.
I zamenik predsednika za odbranu Državne dume Jurij Švitkin u razgovoru za Sputnjik kaže da sinhronizovane vežbe tri najveće sile Azije nisu puka parada. On dodaje da treba otvoreno reći da su manevri usmereni na jačanje odbrambene sposobnosti tri zemlje — Rusije, Kine i Indije, u osetljivom trenutku.
„Jasno je da je Srednja Azija pravac koji je danas aktuelan. Mogući su nasrtaji talibana u Avganistanu i nasrtaji sa strane, pa su i napori NATO-a u tom pravcu pojačani. Sve ovo ukazuje na potrebu za još većim učvršćivanjem vojno-tehničke saradnje, odbrambene komponente, ali i na potrebu uspostavljanja neophodnog sadejstva Oružanih snaga Rusije, Kine i Indije“, ističe Švitkin.

Indija gleda prema Moskvi

Korkodelović podseća da se u vreme kada se održavaju ova dva manevra, odvijaju i velike američke vežbe njihovih ukupnih pomorskih snaga. Manevri obuhvataju 17 vremenskih zona, a u njihovom nastavku biće vežbe koje organizuje Indija sa Australijom i Japanom, kao članica saveza koje čine ove četiri zemlje.
© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Rusije i Indije Indra-2014
Vojne vežbe Rusije i Indije Indra-2014 - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Vojne vežbe Rusije i Indije Indra-2014
On dodaje da je utisak da je Indija poslednjih nedelja ipak postala svesna sve veće opasnosti i stvarne realnosti međunarodnih odnosa. Iz uljuljkivanja da savez pod imenom „Kvadra“ može da joj pruži veću težinu u pregovorima sa Pekingom, prodrmalo ju je kada su joj Amerikanci usporili dostavu medicinske opreme u najvećem jeku drugog talasa pandemije.
„Uostalom, sve nepovoljnija situacija u Avganistanu jednostavno tera Indiju da sarađuje što je moguće više sa zemljama koje će biti glavni akteri u budućim nastojanjima da se situacija u toj zemlji što više smiri, a to su Rusija, Kina i Šangajska organizacija za saradnju, kojoj od pre nekoliko godina pripada i Indija. Možda Indija nije spalila sve mostove za sobom, što se tiče saradnje sa Kinom, a i dalje gleda prema Moskvi sa izuzetnom verom da ona može da pomogne prevladavanju njenih teškoća“, zaključuje Korkodelović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala