NASA objavila oglas: Pozivamo sve Marsovce!

CC0 / piksabej / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Iskustvo astronauta koji će se naći na nekoj budućoj misiji na Mars, koju NASA uveliko planira, u mnogome će se razlikovati od dosadašnjeg. Zato Američka agencija za istraživanje svemira traži dobrovoljce koji su spremni da se oprobaju u strogoj jednogodišnjoj simulaciji života na Marsu, ali prvo ovde na Zemlji.
Američka agencija za istraživanje svemira traži četiri osobe koje će učestvovati u jednogodišnjoj simulaciji poznatoj kao „Analogna“ (Analog), piše Indipendent.

„Pozivamo sve Marsovce!“, stoji na početku Tvita kojim NASA poziva kandidate za misiju „simulacije života u udaljenom svetu“ koja bi trebalo da počne u jesen 2022. godine.

Grejs Daglas, naučnica NASA svemirskog centra „Džonson“ u Hjustonu, gde će se misija održati, ocenila je da je ova simulacija kritična za testiranje rešenja za potrebe složenog života na površini Marsa.
„Simulacije na Zemlji će nam pomoći da razumemo i suprotstavimo se fizičkim i mentalnim izazovima sa kojima će se astronauti suočiti pre nego što odu“, istakla je Daglasova.
U NASA se nadaju da će tri jednogodišnje misije, nazvane „Crew Health and Performance Exploration Analog“ (ispitivanje zdravstvenog stanja i učinka posade), takođe pomoći u pripremnom ispitivanju putovanja na Mesec.
Četiri srećnika i srećnice će živeti i raditi u Marsovoj dini Alfa (Mars Dune Alpha), bazi koja se prostire na 1.700 kvadratnih metara, i baviće se „stresorima iz okoline“, kao što su ograničeni resursi, kvar opreme i pitanja komunikacije.
Osim tih zadataka koji ne zvuče baš primamljivo, ispunjavanje strogih kriterijuma NASA još jedna je ne baš zabavna stvar.
Agencija za istraživanje svemira traži „zdrave, motivisane državljane Sjedinjenih Američkih Država ili rezidente koji su nepušači, starosti od 30 do 55 godina i koji dobro poznaju engleski jezik“.
Takođe, neophodno je imati završen master iz matematike, inženjerstva, tehnologije i nauke. Blago odstupanje od ovog zahteva je moguće.
Na veb-stranici o procesu prijavljivanja za misiju, NASA navodi da određeni lekovi ne mogu da dođu u obzir za uzimanje tokom simulacije: lekovi za krvni pritisak, razređivanje krvi, lekovi protiv epileptičnih napada, protiv alergija, insulin, pomoćna sredstva za spavanje, antidepresivi, lekovi za anksioznost.
Oni koji ispunjavaju sve ove uslove i ne smeta im mogući rizik od „manjih neprijatnosti“ i „fizičkih povreda“, imaju rok do 17. septembra da se prijave.
Proces odabira traje 13 meseci, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala