Krivokapić: Temeljni ugovor predat Patrijaršiji, Vlada spremna da ga potpiše

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Beogradska patrijaršija
Beogradska patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno je završen i predat Patrijaršiji i Vlada Crne Gore je spremna da ga potpiše, izjavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.
"Očekujemo odgovor. Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha, da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore. Naša strana je apsolutno spremna", rekao je Krivokapić gostujući u emisiji Aktuelno Televizije Pljevlja.
Ja znam da su u ovu priču uključeni i mnogi politički akteri, ali ne želim o tome da razmišljam, jer ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje odnosa države i crkve koji mora biti uređen i da napokon jednom za vazda stavimo tačku na taj deo da se crkva meša u državu ili da se država meša u pitanje crkve. Temeljnim ugovorom i zakonom sve je jasno definisano i to je novi početak dobrih odnosa između Mitropolije crnogorsko primorske, Eparhije Budimljanko-nikšićke, Eparhije Mileševske i Eparhije Zahumsko- hercegovačke", rekao je Krivokapić.
Premijer je rekao i da je "teško je očekivati da se ove godine organizuje popis u Crnoj Gori" jer je potrebno napraviti dovoljno dobru pripremu sa brojnim testiranjima "da bi to bilo izvršeno", prenose Vijesti.
"I Srbija je odložila popis za sledeću godinu. Popis se ne vrši ni zimi ni leti nego s proleća i jeseni. Mislim da prigovor Eurostata koji je upućen Monstatu dovoljno govori da i tu trebaju da de se određene promene jer statistika ponekad zna da vas povede u pogrešnom smeru. Mi želimo da imamo pouzdane, proverene i tačne podatke. Da pokušamo ovog puta da simuliramo jedan dvostruki način rada - klasični koji se vrši i sa novim tehnologijama koji bi na licu mesta upisivali i probali da u nekom budućem vremenskom periodu, ako ne uredimo registre, možemo to brže uraditi", rekao je Krivokapić.
On se nada da će politika i političari imati razumevanje i da će popis biti izvršen na zadovoljstvo svih građana, a ne na zadovoljstvo jedne ili druge politike.
"Popis je jedna tehnička kategorija. U većini sveta popis se vrši na osnovu dobro uređenih registara. Naš veliki problem je što nemamo uređene registre, što imamo podudarnost podataka u određenim registrima i zato je neminovno još ovaj popis sprovesti na klasičan način. Međutim nas najviše interesuju podaci ko je koje vere, ko je koje nacije, a u suštini popis predstavlja jednu potrebnu bazu iz koje projektujete osnovne karakteristike budućeg razvoja", rekao je Krivokapić.
Dodao je i da smo se dovoljno prebrojavali i da treba osmisliti popis koji će biti kvalitetan i dati prave podatke.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala