Dugo toplo leto u Srbiji: Bez kiše u dogledno vreme, opasnost od šumskih požara

© Sputnik / Lola ĐorđevićBeograđani su spas od vrućine potražili na javnim česmama
Beograđani su spas od vrućine potražili na javnim česmama - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, navodi meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.
Sovilj je, gostujući na javnom servisu, naveo da iako smo posle užarenog jula očekivali da će tokom avgusta vreme biti znatno prijatnije, lampica na meteo-alarmu se ne gasi – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm.
"Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature, koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja", navodi Sovilj.
Ocenjuje da će ovo biti jedno od najtoplijih leta i, kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplotnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature bile i do 47 stepeni, koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.
"Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima, još nismo dostigli vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju, ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm", objašnjava Sovilj.
Kako kaže, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.
"Nema padavina iako ih bude one će biti lokalnog karaktera. Padavine će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intenzivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti", naveo je on.
Pročitajte još:
Devojka se rashlađuje vodom na putu ka Adi Ciganliji. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Bloking — krivac za vrućine u Srbiji
Požar u Bodrumu - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Mediteranom se šire požari, dim zagađuje region /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala