Dodik: Čekamo nekog novog Trampa da proglasimo nezavisnost

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ovo što međunarodni faktor radi vezano za novog visokog predstavnika predstavlja odmazdu prema Republici Srpskoj, ali mislim da tome dolazi kraj. Nije ni Bajdenov mandat nešto što će dugo trajati i možda se pojavi neki novi Tramp, a ako se pojavi, u prvoj godini treba proglasiti nezavisnost RS, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
On je na tribini pod nazivom „Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne” ocenio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer nema legitimitet, i istakao da Bosna i Hercegovina ne liči na onu koja je napisana u Dejtonu, da predstavlja eksperiment međunarodne zajednice i da nikada nije bila rezultat dogovora svih strana.

Čekamo nekog novog Trampa

„Uveren sam u postojanje Republike Srpske i to da će ona jednog dana, uz slaganja minimalnih međunarodnih političkih konstelacija, biti nezavisna država, jer BiH nema šansu i nije uspela da zaživi ni masovnom vojnom, političkom i finansijskom akcijom koja se dešavala u prošlosti”, naveo je Dodik.

On je upitao i zašto se ne priča o tome da možemo da živimo jedni pored drugih i odvojeno u BiH.
„Mislim da bi to bila veća garancija Balkanu, nego ovako stalno trvenje iz koga može da ispadne neka varnica”, primetio je Dodik.

Zakon Valentina Incka dugo pripreman

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović ocenio je da zakon Valentina Incka nije samostalna akcija, već nešto što je duže vreme pripremano kako bi se psihološki i politički oslabila Republika Srpska u pružanju otpora na udare na same osnove njenog postojanja.
„Zbog toga je Incko sa svojim zakonom ušao u trenutku kada je to geopolitički odgovaralo zapadnim sponzorima Bosne i Hercegovine, koji se nalaze u nekoj vrsti žurbe da, koliko je to moguće, paralelno rešavaju probleme koje imaju u Republici Srpskoj, na Kosovu i u samoj Srbiji. To je šira potreba zapadnih zemalja da pred jednom pojačanom rundom nadmetanja sa novim rivalima, Kinom i Rusijom, što pre isposluju širenje svog uticaja na prostoru Balkana i analogno tome suze, ako ne i isteraju, uticaj svojih rivala”, kaže Jovanović.
© Sputnik / Lola Đorđević Tribina "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne"
 Tribina  Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Tribina "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad Bosne"

Republika Srpska ne može nestati

Član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu između 1991. i 1995, prof. dr Darko Tanasković rekao je da Republika Srpska ne može nestati jer postoji, a da BiH možda može opstati, iako ne postoji.

„Prekasno je za kraj Srpske, a možda prerano ili je sigurno prerano za raspad Bosne i Hercegovine. Republika Srpska ne može nestati na osnovu bilo kakvih i bilo čijih spoljašnjih odluka, jer ona iznutra postoji. Sa druge strane, država Bosna i Hercegovina iznutra ne postoji, što ne znači i da mora nestati. Povratak izvornom Dejtonu jeste ono što bi moglo čuvati neki vid labave konfederacije BiH, ali s obzirom na raspoloženje pre svega bošnjačke političke elite, a za sada i pripadnika takozvane međunarodne zajednice, ne izgleda blizu”, ocenio je Tanasković.

Inckov zakon - samo jedan non-pejper

Prema rečima novinara i sociologa Slobodana Reljića, današnji Zapad je već ruina i u fazi poništavanja samog sebe.
„Samo takva jedna struktura je mogla imati 12 godina visokog predstavnika poput Valentina Incka, koji jeste čovek bez svojstava. Visoki predstavnik, kako ga je prikazao Incko, pokazuje ne samo nemoć, već i trijumf nerazuma. Inckov zakon je, bez obzira na formu, u realnosti samo jedan non-pejper”, rekao je Reljić.
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Hoće li Incko moći mirno da troši svoje milione
Na tribini održanoj u organizaciji Informativno-političkog portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, govorili su i Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić, Željko Budimir, Slobodan Reljić, Dušan Proroković, Aleksandar Raković, Goran Petronijević i Branko Lukić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala