Američki mediji: Novi ruski avion „Šah-mat“ će zadati glavobolje Americi

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaNovi ruski lovac "Šah-mat"
Novi ruski lovac Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2021
Pratite nas
Rusija će se sa Amerikom boriti na geopolitičkoj sceni i u vazduhu i to s pomoću novog lakog taktičkog aviona Su-75 „Šah-mat“ (Checkmate), piše „Volstrit džurnal“.
„Šah-mat“ može postati drugi na svetu lovac sa jednim motorom i opremljen najsavršenijim tehnologijama za izbegavanje radara“, navodi se u članku.
Autor je naveo da je njegov jedini konkurent F-35 koji je napravila korporacija „Lokid Martin“. To je najmoćniji avion u naoružanju Sjedinjenih Američkih Država. List navodi da je američki lovac tražen u svetu i da ne obezbeđuje samo prihod od eksporta naoružanja, već i omogućava dostizanje diplomatskih ciljeva Vašingtona.
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Rusija predstavila svog novog lovca: Suhojev „Šah-mat“ – dvosed ili bespilotna letelica /video/
U članku je naglašeno da Rusija ima nameru da Su-75 promoviše u državama koje sarađuju sa SAD u sferi odbrane, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Indija i Vijetnam.
„Šah-mat“, kako mu i samo ime govori, ima za cilj da ospori strateški uticaj Amerike“, navodi se u članku.
Moskva tvrdi da je to komercijalni projekat, dok je generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov pozvao da se u ruskom projektu ne traži geopolitički podtekst.
„Pravi razlog je mnogo jednostavniji, avioni ove klase su veoma traženi na svetskom tržištu vojne tehnike“, rekao je on.
Čemezov je podvukao da će Su-75 biti interesantan državama koje ne mogu da priušte F-35 za 120 miliona dolara. Prema preliminarnim podacima ruski „Šah-mat“ će koštati oko 30 miliona dolara.
Prototip novog ruskog lovca Šah-mat - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
„Šah-mat“: Po čemu je jedinstven najnoviji ruski lovac pete generacije
Pritom, autor članka kaže i da je realizacija projekta „Šah-mat“ otežana zbog nedostatka finansija za proizvodnju aviona, iako je direktor Objedinjene korporacije za izgradnju aviona (OAK) Jurij Sljusar krajem jula saopštio da će se Su-75 sklapati u fabrici u Komsomoljsku na Amuru.
Prototip novog Su-75 pete generacije prvi put je prikazan na Međunarodnom avio-salonu „MAKS 2021“ koji je bio održan od 20-25. jula. Plan je da se avion izvozi u države Bliskog istoka, Azije, Severne Afrike i Latinske Amerike.
Sa orijentacionom cenom od 25 do 30 miliona dolara „Šah-mat“ će postati glavni konkurent francuskom „Rafalu“, švedskom „Gripenu“ i američkom F-35 koji su dva do tri puta skuplji.
Prvi let novog ruskog aviona je planiran 2023. godine, a serijska proizvodnja 2025. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala