Željka Cvijanović: Došlo je vreme da menjamo stvari

© Foto : BORISLAV ZDRINJAPredsednica Republike Srpske Željka Cvijanović
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će Srpska imati obavezu da se štiti ako bude rizika i počnu hapšenja zbog "Inckovog zakona" o zabrani negiranja genocida.
Odgovarajući na pitanje da li je nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka samo deo strategije pritiska Zapada, ne samo na Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u celini, Cvijanovićeva je rekla da smatra da jeste tako.
Ona je istakla da je nedopustivo da bilo ko nameće odluke i zakone i da stranac donosi zakone umesto parlamenta i lokalnih institucija.
"Drugo, smatram da se pod ogromnom pretnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima, nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima da bilo šta govore na tu temu zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu", upitala je Cvijanovićeva.
Treće, naglasila je ona, problem je u tome što se radi o jasno definisanim namerama koje se ne vide samo u mešanju visokog predstavnika, nego u stalnom obračunavanju sa Republikom Srpskom.
"Ti stalni napadi su usmereni i protiv Srbije, a na globalnom nivou pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga nezavisno od toga gde žive Srbi - u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim", navela je Cvijanovićeva.
Ako pogledate celu tu situaciju, dodala je ona, to je poslednje sredstvo kojim su nam pokazali svoj neprincipijelni odnos koji je po svojoj suštini antisrpski.
"Ali, ipak ne mogu da poverujem da su toliko ignorisali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizovano da jedan jedini čovek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja haotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana spolja upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa", rekla je, između ostalog, Cvijanovićeva.
Ona je ocenila da će ovaj zakon doprineti dodatnoj segregaciji jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
"U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbiće razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomplikovati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to poslednja kap koju više nemamo nameru da trpimo i zato je došlo vreme da menjamo stvari", rekla je Cvijanovićeva.
Na pitanje da li je realna pretnja da će početi talas hapšenja, ona je rekla da smatra da takva namera zaista postoji.
"Videćemo, ako bude rizika, znači da ćemo imati obavezu da se štitimo", navela je Cvijanovićeva, prenela je RTRS.
Pročitajte još:
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2021
Hoće li Incko moći mirno da troši svoje milione
Zastava RS - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Zvanično „stop“ za Inckovu odluku: Parlament Srpske po hitnom postupku usvojio Zakon
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
„Ovde je sve izgubilo smisao“: Sudija okružnog suda u Banjaluci podneo ostavku - zbog Incka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala