Tvorac ruske vakcine: Virus korona biće poput gripa – u potpunosti pod kontrolom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina Sputnjik Ve
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Virus korona će zbog stvaranja efikasnih sredstava za borbu njegovog protiv širenja u budućnosti biti bolest koja može da se kontroliše vakcinom, poput gripa, izjavio je direktor centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„To će proći kao grip, u smislu da ćemo preduzeti adekvatne mere, sredstva za borbu protiv tog virusa i istisnuti ga iz kategorije novonastalih bolesti u kategoriju bolesti koja se danas naziva vakcinalno kontrolisanom poput malih boginja (ospice), rubele (crvenke) i sve ostalo. Naučićemo od nje kako da se zaštitimo veoma efikasno“, rekao je jedan od tvoraca ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u dokumentarnom filmu „Dok smo živi – živećemo“.

Gincburg tvrdi da će vakcinacija protiv kovida 19 moći da zaštiti čoveka od virusa duže od dve godine.
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Tvorci „Sputnjika Ve“: Moguće da vakcina štiti doživotno
„U procesu evolucije razvijen je takav mehanizam da se umesto antitela formiraju takozvane memorijske ćelije. Na primer, ako se kod osobe najpre obrazovalo 100 memorijskih ćelija, onda se zbog druge doze vakcine formiralo već 10 hiljada memorijskih ćelija. Ako primanjem jedne doze postoji garancija da ćete biti zaštićeni memorijskim ćelijama tri do pet mesecima, onda ćete primanjem dve doze biti zaštićeni više od dve godine“, objasnio je direktor „Gamaleja“.
Vakcina „Sputnjik Ve“(Sputnik V) dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Na današnji dan „Sputnjik Ve“ je registrovan u 69 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,7 milijardi ljudi.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala