Tiodorović: Vakcinacija nije stvar demokratije, zdravstveni radnici moraju da prime vakcinu

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLICEpidemiolog Branislav Tiodorović
Epidemiolog Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Dileme nema, svi zdravstveni radnici moraju biti vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, rekao je danas epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.
"Letnji period pokazao je da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih. Pogotovo se to vidi u tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne", rekao je Tiodorović za RTS.
Dodao je da, iako se mnogi ne slažu, ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta - Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.
Tiodorović navodi i da svi žele da školska godina krene regularno.
"Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajućih rezultata kod odraslih", istakao je epidemiolog.
Navodi da prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu.
"Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo, ne možemo to da radimo stalno", istakao je Tiodorović.
Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemiološku situaciju da se deca vrate u klupe, ali je to teško očekivati.
Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih, može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.
"Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad", istakao je epidemiolog.
Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regularno u školu.
Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala