„Spremni smo da radimo dan i noć“: Srpski vatrogasci stigli na Eviju /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan VukićSrpski vatrogasci stigli na Eviju
Srpski vatrogasci stigli na Eviju - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Srpski vatrogasci stigli su na grčko ostrvo Evija, gde će se pridružiti grčkim kolegama u gašenju požara. Poručuju da su spremni danonoćno da rade.
Dragan Vukić, turistički vodič na Eviji, izjavio je za Sputnjik da su vatrogasne ekipe donele i prvu pomoć u hrani stanovnicima ostrva koji se već danima bore sa vatrenom stihijom.
Vukić je kazao da su mu srpski vatrogasci preneli da su spremni da rade dan i noć jer, kako su ukazali, ako ne budu radili noću, male su šanse da se požar zaustavi.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan VukićSrpski vatrogasci doneli i pomoć u hrani stanovnicima grčkog ostrva.
Srpski vatrogasci stigli na Eviju - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Srpski vatrogasci doneli i pomoć u hrani stanovnicima grčkog ostrva.
„Grci koji su dočekali našu vatrogasnu ekipu se šale — juče ste nas potopili, danas ste došli da nas gasite“, naveo je Vukić.

Srpski turisti napuštaju ostrvo

Na Eviji, najvećem ostrvu u Egejskom moru, a drugom po veličini u Grčkoj, ostalo je između 450 i 500 srpskih turista, izjavio je za Sputnjik konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević.
Prema njegovim rečima, polovina njih će danas napustiti ostrvo, odnosno ili će se vratiti u Srbiju ili će letovanje nastaviti u kopnenom delu, u olimpijskoj regiji.
Vukosavljević kaže da se procenjuje da je pre izbijanja požara na ostrvu letovalo oko 900 turista iz Srbije.

Zabranjen je dolazak na ostrvo, trajekti voze samo u jednom pravcu i to besplatno, rekao je Vukosavljević i dodao da turisti više neće dolaziti na Eviju.

On podseća da je pre dva dana 200 srpskih turista evakuisano iz mesta Pefki.
Inače, vatrogasce je na graničnom prelazu Evzoni u nedelju uveče sačekala konzul Srbije u Solunu Jasmina Milačić.
„Oni su došli u Grčku sa jednim ciljem, da pomognu ugroženom stanovništvu zbog velikih požara koji su zadesili ovu zemlju“, piše u objavi na Tviter nalogu konzulata.
Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne situacije uputili su u nedelju posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi protiv vatrene stihije.
Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više desetina šumskih požara, od čega je šest ozbiljnijih, i to na ostrvima Rodos, Kos i Evija, kao i u Mesiniji, Mani i Varimpompiju.

„U ime grčkog naroda, hvala“

Grčki premijer Kirjakos Micotakis zahvalio je svim zemljama koje su uputile pomoć njegovoj zemlji u borbi protiv požara.
„U ime grčkog naroda, želeo bih da od srca da izrazim zahvalnost svim zemljama koje su poslale pomoć i resurse da nam pomognu u borbi protiv šumskih požara. Zahvaljujemo vam što ste uz Grčku u ovim teškim vremenima“, napisao je na Micotakis na Tviteru.
Osim Srbije, Grčkoj su pomoć uputile 11 članica Evropske unije, Egipat, Izrael, Kuvajt, Moldavija, Katar, Švajcarska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala