Šojguov megaprojekat budućnosti: Izgradnja velikih ekonomskih centara u Sibiru

© Sputnik / Olivera IkodinovićMetropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je da se u Sibiru izgradi nekoliko velikih gradova koji bi mogli postati ekonomski centri.

"Potrebno je da izgradimo tri, a najbolje bi bilo pet velikih naučno-industrijskih centara, ekonomskih centara, jednostavno rečeno, gradova sa 300.000-500.000 stanovnika, najbolje – do milion ljudi", rekao je Šojgu u četvrtak na sastanku sa sibirskim odelenjem Ruske Akademije nauka.

Po njegovim rečima, oni treba da budu specijalizovani za konkretne delatnosti.
On je podsetio da su ovakvi planovi postojali i u sovjetsko vreme. Međutim, raspad SSSR-a je omeo da se ova ideja realizuje.
Zamenik predsednik sibirskog odeljenja RAN Nikolaj Pohiljenko smatra da ova ideja ima budućnosti.
"Ovakvi centri nisu novi. U mnogim državama veliki gradovi ili gradovi-sateliti se specijalizuju za neki ozbiljan proizvodni sektor. Tamo je lakše sve organizovati. Lakše je sve to organizovati, lakše obučiti kadar, lakše napraviti odgovarajuću infrastrukturu", saopštio je Pohiljenko.
U sadašnjim uslovima postoji potreba prelaska sa sirovinske ekonomije na visokotehnološku, kako bi se sačuvao "pristojan" položaj na svetskom tržištu. Predlog Šojgua je u potpunosti realan, smatra akademik. On smatra da se ova ideja, ako se pokrenu poslovni krugovi, može realizovati za 5-7 godina.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala