Meteorolog otkriva: Kakva će biti jesen u Srbiji posle paklenog leta

© Tanjug / JAROSLAV PAPIzlazak Sunca u polju kod Novog Sada
Izlazak Sunca u polju kod Novog Sada - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
U Srbiji je u više navrata objavljivano upozorenje na izuzetno visoke temperature koje će, prema rečima pomoćnika direktora u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Gorana Mihajlovića, od sutra biti za nijansu niže. On je izneo i prognoze kakva nas jesen očekuje.
Mihajlović je naveo da će u narednom periodu i dalje biti toplo sa temperaturama iznad proseka za ovo oba godine.
„Minimalne temperature neće biti preko 20 stepeni, a maksimalne će biti između 30 i 35, što znači ne tako ekstremno visoke temperature kao što smo imali prethodnih dana, ali će i dalje biti iznad proseka za ovo doba godine“, rekao je Mihajlović.
Mihajlović je, gostujući na RTS-u, kazao da će sutra i prekosutra biti uslova za kišu samo u brdsko-planinskim predelima.
„U ostalim delovima zemlje suvo pretežno sunčano i toplo sa temperaturama od 30 do 35 stepeni. Tako da će se nastaviti period bez padavina“, rekao je Mihajlović.

Očekuje se vlažna i topla jesen

Mihajlović je naveo da se očekuje da jesen bude topla.
„Ima izgleda da će srednja temperatura biti iznad proseka što će joj dati karakteristiku tople jeseni. Procena kolega je oko plus jedan stepen. Što se tiče padavina, za sada nema naznaka nekih razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Tako da bi to bila prosečna vlažna i topla jesen“, naveo je Mihajlović.
On je istakao da ne iznenađuju toplotni talasi u avgustu, ali i da je ovo leto imalo neke vrednosti koje su iznad višegodišnjih proseka.
Govoreći o stanju na vodotocima, Mihajlović je dodao da za sada stanje nije alarmantno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala