Komšić: Tužilaštvo BiH bez pravnog osnova da zahteva pokretanje postupaka povodom Oluje i Bljeska

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljko Komšić
Željko Komšić  - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da Tužilaštvo BiH nema nijedan pravni osnov da zahteva pokretanje postupaka protiv hrvatskih generala, ako je reč o akcijama Bljesak i Oluja.
"Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo krivično delo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske", rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Kliks.
Ako je, kako kaže, reč o operacijama "Maestral" i "Južni potez", koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.
"Ako je reč o ove dve operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična dela počinjena u tim operacijama", rekao je Komšić.
Mediji su ranije objavili da je BiH uputila zahtev Hrvatskoj da krivično goni 14 komandanata u operaciji Bljesak, zbog komandne odgovornosti stradanja civila s prostora gde je izvođena akcija.
Izveštaj o stradanju i delovanju Hrvatske vojske je još pre 15 godina donesen u Banjaluci i pretpostavlja se, piše Kliks, da ga je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala