Hrvatska potvrdila: Dobijen zahtev od BiH za krivično gonjenje generala

CC0 / Daniel_B_photos / Sudijski čekić
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od Tužilaštva BiH dobijen zahtev za krivično gonjenje 14 hrvatskih komandanata zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-policijske akcije ''Bljesak''.
Reč je, navodi se, o postupku u kojem nadležno pravosudno telo BiH sumnja da je 14 državljana Hrvatske navodno počinilo krivična dela koja BiH dovodi u vezu s vojno-policijskom operacijom ''Bljesak''.
U zahtevu se navodi i da je potrebno izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljene dokumentacije kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje krivičnog progona.
Dodaje se i da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o daljem postupanju voditi računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustupanje krivičnog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa i hrvatskog zakona.
Ukazuje se da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet, kako se navodi, oslobodilačkih operacija ''Bljesak'' i ''Oluja''".
Zahtev Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala zbog ratnih zločina počinjenih u operaciji Bljesak iz maja 1995., komentarisao je ranije danas bivši ministar odbrane Ante Kotromanović.
“Sećam se toga, to smo s gnušanjem odbacili. Doneli smo rezoluciju na vladi da je to neostvariva misija”, rekao je Kotromanović.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala