- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Hoće li voda postati problem broj 1 u Srbiji? | Energija Sputnjika

Pratite nas
Srbija je zemlja sa nedovoljno vlastitih voda za sve potrebe u budućnosti, navedeno je u Prostornom planu Srbije. Najbitnija je, svakako, voda za piće, ali ništa manje važna voda za osnovne životne potrebe, ali i navodnjavanje, industriju…
Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2003. godine Srbija je na 47. mestu od 180 država u svetu, kada je reč o vodnim resursima. Na osnovu toga, može se zaključiti da naša zemlja nije siromašna vodama. Međutim, veći deo voda u Srbiji čine tranzitne vode, dok je domicilnih voda značajno manje - Velika Morava i njene pritoke su glavni domaći vodni resursi.
Sa sve primetnijim klimatskim promenama i degradacijom životne sredine ugrožavamo ne samo površinske tokove već i podzemne vode. A posledice mogu biti katastrofalne.
O tome kako gazdujemo vodnim resursima, brinemo li na pravi način o vodoizvorištima, jer su tu locirani reni bunari za napajanje vodom gradova i naselja, o tome zašto smo zapustili kanale za navodnjavanje, zašto se uređenja obala reka i rečica setimo tek u vreme poplava, zašto neodgovorno gradimo derivacione mini hidroelektrane, zagađujemo reke i jezera, šta nam po pitanju voda donose suše, u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa hidrogeologom, prof. dr Zoranom Stevanovićem sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu.
Energija Sputnjika 09.08.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala