Globalni eksperiment dominacije informacija: Novi plan Pentagona

CC0 / piksabej / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2021
Pratite nas
Američka vojska testira eksperimentalnu mrežu veštačke inteligencije koja će moći da predvidi važne događaje, i to nekoliko dana pre nego što se oni odigraju.
Serija testova koju sprovodi američka vojska naziva se Globalni eksperiment dominacije informacija i zasniva se na programu veštačke inteligencije koji kombinuje podatke iz ogromnog broja izvora, uključujući satelitske snimke, obaveštajne izveštaje, podatke sa terena, radarske snimke i drugo.
Veoma značajno mesto u ovom projektu predstavlja smeštanje podataka u klaud, koji obezbeđuje da velika količina prikupljenih podataka iz celog sveta bude efikasno obrađena i da mogu da im pristupe svi zvaničnici i agencije kada im zatrebaju.
„Globalni eksperiment informacijske dominacije, predstavlja temeljnu promenu u načinu kako koristimo i prezentujemo informacije i podatke koji nadležnima daju prostor za donošenje odluka od taktičkog do strateškog nivoa – ne samo u vojne svrhe, već i u civilne“, objašnjava general Vazdušnih snaga SAD, Glen D. van Herk na konferenciji za medije održanoj prošle nedelje, prenosi RTS.
Namera je da se unapred predvide potezi druge strane, što omogućava da se odgovarajuće mere odvraćanja i mere zaštite uvedu pre zaoštravanja ili rasplamsavanja sukoba.
U suštini, logički skokovi i nisu tako dramatični kao što bi neko mogao da pomisli, jer ako, na primer, snimci registruju pripreme na podmornicama, logično je da će isploviti. Međutim, ono gde veštačka inteligencija pomaže, jeste mašinsko učenje koje uočene i prikupljene podatke obrađuje mnogo brže nego što bi to ijedan operativac uspeo.
Drugi primer je broj automobila na parkingu, možda u vojnoj bazi ili istraživačkoj stanici. Ako veštačka inteligencija uoči povećanu aktivnost, tu će informaciju proslediti drugim delovima sistema, gde se zatim analizira u okviru ukupnih podataka.
„Podaci postoje“, kaže Van Herk. „Mi pokušavamo da te podatke učinimo dostupnim i delimo ih u klaud u kome prolaze kroz mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Ti podaci se velikom brzinom obrađuju i dostavljaju donosiocima odluka, što ja nazivam superiornošću u odlučivanju“, dodaje general.
Razumljivo, Sjedinjene Države ne otkrivaju previše detalja o tome kako tačno funkcionišu ovi novi sistemi veštačke inteligencije ili kako obrađuju informacije koje prikupljaju, ali krajnji rezultat je više podataka koji se obrađuju za kraće vreme. Treća faza testova je nedavno završena, a četvrta je u planu.
Iako u ovom trenutku eksperimenti neke podsećaju na Spilbergov film "Suvišni izveštaj" – gde se zločinci hapse pre nego što zločin bude počinjen – zvaničnici Pentagona ih predstavljaju samo kao oblik brzog prikupljanja informacija a ne kao način da se zaista predvidi budućnost.
VanHerk naglašava da odluke i dalje donose isključivo ljudi na osnovu podataka koje proizvodi sistem za mašinsko učenje, i da će razvoj veštačke inteligencije pre doprineti deeskalaciji sukoba, a ne obrnuto.
„Mogućnost da dobijete informacije danima unapred stvara prostor za donošenje odluka“, objašnjava general VanHerk.
„Prostor za donošenje odluka za mene kao operativnog komandanta znači da na vreme mogu da rasporedim snage za odvraćanje neprijatelja i da o tome blagovremeno obavestim nadređene ili čak i predsednika“.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala